Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Umro ugledni kirurg Mladen Štulhofer

Umro ugledni kirurg Mladen Štulhofer

1264
0

Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

dr Mladen ŠtulhoferUgledni kirurg Mladen Štulhofer, jedan od tvoraca prvog domaćeg pacemakera, umro je 3. rujna u 87. godini u Zagrebu, izvijestila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), čiji je Štulhofer bio član suradnik Razredu za medicinske znanosti.

Mladen Štulhofer rođen je u Zagrebu 1924. godine, ovdje je pohađao osnovnu školu i klasičnu gimnaziju te je na Medicinskom fakultetu 1951. godine promoviran za doktora opće medicine. Radio je kao asistent na Anatomskom institutu te u Zagrebu i Ljubljani specijalizirao kirurgiju.

Naši stariji sugrađani pamte ga i po radu u KB “Dr. Ozren Novosel”, današnja Klinička bolnica “Merkur”  na torakalnoj i kardiovaskularnoj kirurgiji.

U Parizu je 1958. bio stipendist u dva velika kirurška centra, a po povratku je, sa stručnjacima Instituta “Ruđer Bošković” izradio prvi domaći električni stimulator srca (pacemaker) za liječenje intraoperativno nastalog A-V bloka, što objavljuje 1963. u “Liječničkom vjesniku”.

Završna istraživanja i rezultate umjetnoga električnog podraživača srca sintetizirao je u doktorskoj disertaciji.

Radio je i na području eksperimentalne kirurgije te stvorio temelje novom medicinsko-tehničkom dostignuću koje je omogućilo razvoj suvremene kardijalne kirurgije. Bio je također predstojnik Kirurške službe KB “Dr. Ozren Novosel”, a stručni i znanstveni interes usmjerio je prema kirurškoj patologiji probavnih organa te postao začetnikom suvremeno koncipirane vagotomije na našem području. Radio je i kao izvanredni te redoviti profesor kirurgije za potrebe postdiplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjige “Digestivna kirurgija” i “Kirurgija probavnog sustava”, te oko 200 radova.

Mladen Štulhofer je bio član brojnih svjetskih kirurških društava i akademija te predsjednik Hrvatsko-njemačkoga društva za promicanje kulturnih i znanstvenih odnosa. Za znanstveni doprinos komparativnoj patologiji primio je nagradu “Ljudevit Jurak”, a za znanstvenu međunarodnu suradnju odličje “Red kneza Branimira s ogrlicom”.

Posljednji ispraćaj Mladena Štulhofera bit će 8. rujna, u 13,50 sati, na Krematoriju u Zagrebu.