Početna Festivali “Uberi priču” danas na 8. Festivalu dječje knjige

“Uberi priču” danas na 8. Festivalu dječje knjige

832
0
Uberi priču

U sklopu 8. Festivala dječje knjige, u Parku Stara Trešnjevka danas će se s početkom u 11 sati održati “berba priča”. Stotinjak slikovnica visit će na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj ovog događanja simpatičnog naziva “Uberi priču” je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku, kući pođe s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom.

Dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što očekuje posjetitelje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u “Berbu” te je svako dijete koje toga dana svrati u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu.

“Uberi priču” je već tradicija

Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, a uz poseban estetski doživljaj i oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Manifestacija “Uberi priču” realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona. Popularna berba slikovnica autorski je projekt Sanje Lovrenčić čiji je cilj popularizacija knjige i čitanja.

Prva akcija održana je u svibnju 2005. u zagrebačkom parku Ribnjak. Pokazala se vrlo omiljenom te je održana već dvadesetak puta i postala tradicionalnom, ne samo u Zagrebu nego i u Bjelovaru, Koprivnici i Krapinskim Toplicama, a “bralo” se i u Zadru te Karlovcu. Na dosad održanim “berbama” slikovnice je dobilo više od dvije tisuće djece, a većina renomiranih hrvatskih autora i ilustratora slikovnica nastupilo je u okviru ove akcije.