Početna Događanja U Zagrebu otvorena izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda

U Zagrebu otvorena izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda

1519
0
Izložba Marca Ribouda u Zagrebu

U četvrtak 18. lipnja, u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) svečano je otvorena izložba slavnoga Magnumova fotografa Marca Ribouda pod nazivom Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet”.

Uz 15 najpoznatijih djela ovog proslavljenog, danas 92-godišnjeg fotografa koji je radio za Magnum te autora brojnih knjiga i monografskih izdanja, hrvatskoj će publici po prvi puta biti predstavljeno i 30 fotografija koje je Marc Riboud snimio u Dalmaciji za vrijeme svog boravka 1953. godine.

Šutljivi adolescent, kakvim su ga smatrali, upravo je tamo krenuo na svoje prvo inozemno putovanje nakon što mu je otac poklonio svoj stari Vest Pocket Kodak uz riječi: “Ako ne znaš govoriti, možda ćeš znati gledati”.

Riboudovu izložbu u Zagrebu svečano je otvorio ministar kulture Berislav Šipuš, a uz njega su nazočili veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Michèle Boccoz, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin, supruga Marca Ribouda koja predstavlja autora fotografija i zakladu “Marc Riboud” Catherine Riboud, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Festival Francuske u Hrvatskoj

Pritom je Vesna Kusin izrazila zadovoljstvo što zagrebački muzeji i galerije, u sklopu manifestacije “Rendez–vous, festival Francuske u Hrvatskoj”, nastavljaju promovirati kulturnu suradnju, ugošćujući francusku umjetnost. Naglasila je dragocjenost stvaralaštva fotografa Marca Ribouda koji nas izložbom u MUO podsjeća na motiviku kakvu prepoznajemo i na fotografijama koje je sredinom prošloga stoljeća snimao Tošo Dabac.

Ribouda je slavnim učinila danas njegova najpoznatija fotografija Slikar Eiffelovog tornja, a nakon što ju je 1953. objavio časopis Life, na poziv Henrija Cartier-Bressona i Roberta Cape pridružio se slavnoj agenciji Magnum.

Izložba se može se razgledati do 12. srpnja, a nakon Zagreba dolazi u još dva hrvatska grada. Tako će se ovaj vrijedan postav od 25. srpnja do 13. kolovoza moći obići u dubrovačkoj Palači Sponza, a od 3. do 17. rujna u Splitu u salonu Galić.