Početna Moj Zagreb Novosti U Zagreb stigle egzotične zmije otrovnice

U Zagreb stigle egzotične zmije otrovnice [FOTO]

Spread the love

Foto: PRESSU Zoološki vrt grada Zagreba iz Beograda su stigle neke od najotrovnijih zmija na svijetu. Među njima su južnoamerička čegrtuša i gabonska ljutica.

Obitelj Ristić Zoološkom je vrtu grada Zagreba darovala dvadeset i pet zmija.

Riječ je o zmijama Predraga Ristića. Nakon što je taj privatni držatelj zmija čija kolekcija spada među najveće i najvrjednije u regiji, poginuo u prometnoj nesreći, njegova je obitelj zbirku darovala Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Foto: PRESS

Kako Vrt posljednjih nekoliko desetljeća nije imao egzotične, nego isključivo hrvatske zmije otrovnice, za njihov je dolazak napravljena opsežna priprema.

Posjetitelji trenutačno zmije mogu vidjeti kroz sigurnosna staklena vrata na katu iznad Insektarija, a do kraja godine u Tropskoj će se kući urediti posebna nastamba za gabonsku ljuticu.

Foto: PRESS

Prostor s egzotičnim otrovnicama iz sigurnosnih je razloga dodatno stavljen pod video nadzor. Ne postoji mogućnost da zmija ugrize posjetitelja, ali iz predostrožnosti, u prvom redu za djelatnike Vrta, sa Serum-Depotom iz Berlina je dogovorena dostupnost seruma za sve otrovnice.

Foto: PRESS

Među novim stanovnicima Vrta najotrovnija je južnoamerička čegrtuša, zmija koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venezueli. Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica. Ta je zmija koja potječe iz Afrike, prepoznatljiva po boji, debelom tijelu i veličini zuba. Budući da joj zubi mogu narasti do 5 centimetara, riječ je o zmiji s najvećim otrovnim zubima.

Foto: PRESS

Iznimno su zanimljive i azijske otrovnice te čegrtuše koje plijen hvataju u mraku pomoću termalnih receptora. Pojednostavljeno, sliku primaju poput infracrvene kamere, pa plijen detektiraju preko njegove topline.

Foto: PRESS

Uz dvadeset i dvije egzotične otrovnice u Zagreb su stigla i dva pitona te vrtna boa.

Zahvaljujući pristiglim zmijama Zoološki će vrt grada Zagreba posjetitelje moći još kvalitetnije upoznavati s tom fascinantnom vrstom životinjama – mjestom zmija u prirodi, važnošću njihove zaštite te odgovornim ponašanjem u njihovoj blizini.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here