Početna Uncategorized U Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt stiglo još jedno Medulićevo...

U Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt stiglo još jedno Medulićevo remek-djelo

520
0

Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt od ovog je petka bogatiji za još jedno  remek-djelo velikog hrvatsko – venecijanskog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea  „Trijumfalni doček Kralja Saula nakon što je David porazio Golijata“, Venecija, oko 1540.

Ovo Medulićevo remek-djelo stiglo je u Hrvatsku zahvaljujući obitelji Kojaković koja je sliku kupila u londonskoj aukcijskoj kući Christie’s s namjerom da ju donese u Hrvatsku i po prvi put u njenoj povijesti izloži u javnoj muzejskoj ustanovi. Slika je do sada bila čuvana u privatnim kolekcijama, a od sada će se moći razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Tako se slika „Trijumfalni doček Kralja Saula nakon što je David porazio Golijata“, pridružila poznatoj Medulićevoj slici „Bogorodica s djetetom“ koja je u Muzej stigla u prosincu 2017. godine i koja je također izložena u Stalnom postavu Muzeja, i tako sada zajedno čine jedina dva originalna Medulića koja se čuvaju u hrvatskim muzejima.

Slika je rađena tehnikom ulja na drvenoj podlozi većih dimenzija (92.5x 109.8cm), a u njenoj kupnji pomogla je ugledna povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Flora Turner-Vučetić koja je, na otkrivanju slike u Muzeju za umjetnost i obrt, posebno je istaknula kako se slika sada nalazi svima na uvid u slikarevoj domovini.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović istaknuo je važnost ovog događaja za Muzej za umjetnost i obrt, a u ime grada Zagreba, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića, dr.sc Jelena Pavičić – Vukičević, istakla je vrijednost činjenice da će ova slika upotpuniti bogat i raznovrstan fundus Muzeja za umjetnost i obrt.