Početna _playlist U potrazi za dobrotvorkom godine

U potrazi za dobrotvorkom godine

903
0
Josipa Vancaš

Jasipa VancašŠto ste dobro učinili ove godine? Je li to prepoznala vaša okolina i bi li vas mogla kandidirati za dobrotvorku godine? Ili je upravo vas netko koga poznajete zadivio svojim dobročinstvima. Želeći poduprijeti žene u Hrvatskoj da budu prepoznatljivije i da svjesnije koriste filantropiju za društveni boljitak i položaj žena te tako omoguće promjene u društvu, Zaklada Zamah pozvala je na uključivanje u potragu za današnjim ženama “rijetke vrijednosti”.

Na stranicama zaklade navode se uvjeti kojima bi trebala udovoljiti kandidatkinja za nagradu “Josipa Vancaš – dobrotvorka godine”.

Josipa Vancaš (1821.-1910.)
Pomagala je Ilirski pokret i njegove pripadnike. Prvi prilozi za osnivanje Matice ilirske sakupljeni su u njezinom domu. Sudjelovala je u domoljubnim i dobrotvornim akcijama, pomagala sirotinju i siromašne đake.
Dragojla Jarnević, jedna od najpoznatijih i najnaprednijih žena toga vremena za nju je u svome dnevniku konstatirala kako se osvjedočila da je razgovarala sa ženom rijetke vrijednosti.

Dobrotvorkom godine može biti proglašena državljanka RH koja:

  • pridonosi jačanju uloge žena u društvu
  • pozitivno utječe na život šire društvene zajednice kojoj vidljivo doprinosi svojim djelovanjem
  • sudjeluje u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga neprofitnim organizacijama
  • osobno daje financijska sredstva za javnu dobrotvornu akciju
  • potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici
  • potiče druge osobe da postanu dobročinitelji

Obrazac za prijavu dostupan je na stranici Zaklade Zamah gdje će posjetitelji moći dati svoj glas nekoj od predloženih kandidatkinja. Prijedlozi se šalju do 1. studenog.

[youtube _DD6gkhRs6I nolink]