Početna Vijesti Kultura U MSU prizori otuđenog grada

U MSU prizori otuđenog grada

617
0

Foto: PRESSU Muzeju suvremene umjetnosti, u No galeriji, u petak, 10. siječnja u 18 sati otvara se izložba fotografija ”Deset od devet” Igora Kuduza. 

Što je otuđeni grad – još je u prošlom stoljeću vrlo dobro opisao poznati američki urbani planer Kevin Lynch bilježeći kako je riječ o gradu u kojemu ljudi nisu kadri nacrtati kartu vlastitog položaja ili gradske cjeline u kojoj se nalaze. Igor Kuduz, u svom najnovijem projektu, naslovljenom „10 od 9“ prikazuje upravo prizore otuđenog grada, grada u kojemu je, naizgled, nemoguće pronaći tradicionalne „pomoćnike“ za kognitivno mapiranje.

Na Kuduzovim fotografijama, tako, nećemo vidjeti spomenike, prepoznatljive nebodere ili karakteristične četvrti, parkove ili ulice nego fotografije onoga što je francuski antropolog Marc Augé nazvao „nemjestima“. Fotografije su „proširene“ crtežima odnosno kako ističe autor, u ovom su projektu poslužile kao polazišna točka za crtanje. No, gledajući stotinu i pedesetak fotografija i crteža Igora Kuduza, zapravo prostore anonimnosti koje Kuduz nalazi oslobađajućima, susrećemo se s paradoksom. Naime, sam autor otkriva da su radovi nastali u Parizu, gradu kojeg krase brojni ukrasni epiteti te se ne doima kao otuđeni grad. „Deset od devet“ tako odražava dijalog koji je Igor Kuduz uspostavio s gradom, postajući postupno svjestan svoje pozicije u njemu.