Početna Moj Zagreb Novosti U Crnoj Mlaki promatranje ptica i šetnja stazama dabra i vidre

U Crnoj Mlaki promatranje ptica i šetnja stazama dabra i vidre

928
0

U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa u subotu, 2. veljače, za građane je organizirano promatranje ptica i šetnja stazama dabra i vidre u posebnom ornitološkom rezervatu Crnoj Mlaki kod Jastrebarskog, koje se nalazi na Ramsarskom popisu vlažnih područja od međunarodne važnosti.

Promatranje ptica bit će organizirano u tri termina (12, 13 i 14 sati) pod stručnim vodstvom ornitologa, a osim promatranja ptica, biolozi će posjetitelje voditi stazama/stopama dabra i vidre te će moći saznati i zašto su šaranski ribnjaci važni za očuvanje biološke raznolikosti.

Organizator je Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije.

Šaranski ribnjaci Crna Mlaka su 1980. zbog velikog broja ptičjih vrsta koje na njima obitavaju, više od njih 250, zaštićeni u kategoriji posebnog ornitološkog rezervata, a upisani su i na Ramsarski popis vlažnih područja od međunarodne važnosti.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače jer je na taj dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih (vlažnih) područja od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Do sada su joj pristupile 164 države.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana vlažnih staništa je “Močvare i upravljanje vodama”, a slogan je “Močvare čuvaju vodu”.

Hrvatska će ove godine na Svjetski dan vlažnih staništa, uz dosadašnja četiri vlažna područja od međunarodne važnosti, dobiti i peto – park prirode Vransko jezero.

Hrvatska će tako imati pet ramsarskih područja – park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, delta Neretve, Crna Mlaka i park prirode Vransko jezero.