Početna Moj Zagreb Novosti U četvrtak na Trgu bana Jelačića 11. Markov sajam

U četvrtak na Trgu bana Jelačića 11. Markov sajam

543
0

IlustracijaU četvrtak, 19. svibnja 2011. s početkom u 9 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu počinje sajam starih zanata, točnije Markov sajam, koji se već jedanaestu godinu zaredom održava u centru grada.

Živopisna manifestacija ove će godine trajati od 19. do 22. svibnja i okupit će 100-tinjak različitih izlagača koji će zainteresiranim posjetiteljima prezentirati neke već zaboravljene zanate i obrte. Građani će moći vidjeti prezentacije kako se izrađuje papir, svijeća ili primjerice putar u mutilnici.

Vrlo zanimljiv srednjovjekovni sadržaj pobudit će pozornost posjetitelja svih generacija, a ozračje srednjeg vijeka pojačat će sveprisutni vitezovi i haramije koji i ove godine dolaze iz Koprivnice.

Autori su i glavni organizatori Markova sajma Miran Hadži Veljković Hadži i Zlatko Petrović Pajo iz Kraljeva ulice, koji uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Turističke zajednice grada Koprivnice uspješno vode organizaciju tog zanimljivog kulturnog i turističkog događaja.

– Svi koji posjete Markov sajam i prepuste se strastima i ponudi srednjeg vijeka i renesanse sigurno će doživjeti nesvakidašnju povijesno-kulturnu ponudu. Želim naglasiti da će se ove godine u sklopu Markova sajma prvi put održati Festival renesansne glazbe na kojem će nastupiti tri vrhunska vokalno-instrumentalna ansambla koja će svakoga dana imati po dva nastupa. Tu je kao novitet još štruklijada kao i radionice na kojima će posjetitelji moći učiti izrađivati razne predmete i plesati kao u davna vremena. Treba biti i oprezan jer postoji i mogućnost da koprivnički mušketiri privedu pokojeg posjetitelja i odvedu ga na spravu za mučenje. Posjetitelji će se u svakom slučaju odlično zabaviti uz čitav niz duhovitih akcija koje će izvoditi kostimirani likovi svakoga dana sajma od 9 do 20 sati. Osim kućica za zanatlije i obrtnike iz cijele Hrvatske Markov sajam ima i pozornicu na kojoj će se posjetiteljima predstaviti ansambli Triola, Marco Polo i Ministrel te predstava Kraljevna na listu koprive – veli Miran Hadži Veljković.