Početna Izbor Top 5 najljepših zagrebačkih gradskih knjižnica

Top 5 najljepših zagrebačkih gradskih knjižnica

3408
0
Foto: Luka Jagarić

Ne računajući Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu kao središnju knjižnicu Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu i prekrasnu bivšu Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na Marulićevom trgu (Hrvatski državni arhiv), od svih knjižnica u mreži gradskih Knjižnica grada Zagreba ovo je pet najljepših poredanih po godini osnutka:

1.Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6

Godina osnutka: 1907.

Nasljednica “Knjižnice slobodnog i kraljevskog grada Zagreba” koja se nalazila u staroj kuli Kamenitih vrata od 1907. godine, Gradska knjižnica u Starčevićevom domu danas je (uz Knjižnicu Božidara Adžije specijaliziranu za društveno-humanističko područje) središte organizacijske jedinice Knjižnica grada Zagreba. Uz posudbeni odjel, odjel za djecu, čitaonicu, izložbeni prostor, glazbeni odjel i medioteku, knjižnica posjeduje jako vrijedne zbirke. Zavičajnu zbirku Zagrabiensia čine knjige, rukopisi, nacrti, planovi grada, stare razglednice, fotografije i tisak s područja Zagreba, a zbirku Rara rijetki knjige i rukopisi od kojih su najvrjedniji glagoljski fragment iz Vrbnika (1505-1507.), Šenoin rukopis “Kletve” iz 1881. i rukopisi pjesama Dragutina Domjanića. Gradska knjižnica je pokrenula i razvojni projekt Nove gradske knjižnice u Zagrebu, radionicu informacijske pismenosti 65 plus, radionice informacijske pismenosti za beskućnike Knjigom do krova i projekt Kroz knjižnicu do mature za srednjoškolce.

Foto: Luka Jagarić
Foto: Luka Jagarić

2.Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Godina osnutka: 1947.

Velika, prostrana i moderna Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ove godine slavi 70. godina od osnivanja. Poznata je po kontinuiranom predstavljanju knjiga uz prisustvo autora i poznatih gostiju, tribinama koje vode književnici, pjesničkim događanjima, literarno-glazbenim večerima, predavanjima, susretima i izložbenim djelatnostima kojim predstavlja likovne umjetnike. Veliki izlozi u zagrebačkoj pješačkoj zoni odlično su mjesto za izlaganje s vanjske strane, kao i u prostranom unutrašnjem prostoru. Uz informacijsko-posudbeni odjel, odjel za odrasle i odjel za djecu i mladež, knjižnica ima studijsku čitaonicu, odjel knjiga na stranim jezicima, Američki kutak (sa oko 5000 jedinica knjižne i neknjižne građe) i Središnju knjižnicu Albanaca. Od mnogih tribina koje se održavaju u knjižnici izdvajaju se Nedjeljni talk show Kava i kolači, Tribina Trećeg programa Hrvatskog radija, Tribina Hispanski svijet i Tribina Priroda uživo.

Foto: Luka Jagarić
Foto: Luka Jagarić

3.Knjižnica Medveščak, Trg žrtava fašizma 7

Godina osnutka: 1948.

Najšarmantnija knjižnica od 5 izabranih na ovom popisu je Knjižnica Medveščak na Trgu žrtava fašizma koja uz odjel za djecu i mladež preseljen 2014. na adresu Zvonimirova 17 ima i ogranak Dječje knjižnice M2 na Medveščaku 71. Na današnjoj adresi nalazi se od 1956., a generacije i generacije djece pamtit će Medveščak kao svoju najdražu knjižnicu zbog pionirskog djelovanja usmjerenog prvenstveno prema najmlađima (1976. osnovali su prvu igraonicu i igroteku u Hrvatskoj uz mogućnost posudbe igračaka). I danas na odjelu za djecu postoje posebni program za predškolce           ( igraonice za bebe i djecu igroteka, radionice), multimedijski programi za školarce te odjel za mladež od 13 do 20 godina Idi pa vidi. Knjižnica ima tri zbirke (EKO, Zbirka za roditelje, Romska zbirka), više raznih projekata usmjerenih pretežno na mlade i dva čitateljska kluba ( Čitatelji okruglog stola za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i Crnu kutiju – književne radionice za odrasle).

SONY DSC
Foto: Luka Jagarić

 

4.Knjižnica Vladimira Nazora, Ulica grada Mainza 37

Godina osnutka: 1948.

Knjižnica Vladimira Nazora na Črnomercu uz odjel za odrasle sa studijskom čitaonicom i odjel za djecu i mladež s igraonicom, ima ogranke po cijelom zapadnom Zagrebu i popularnu čitaonicu/galeriju na adresi Ilica 163 u kojoj se održavaju stalne likovne izložbe i ostala događanja. Od 1969. godine odjel za odrasle i odjel za djecu (Vodovodna 13) djeluju na današnjoj adresi, a 1995. oba odjela su u cijelosti preuređena. Odjel za odrasle ima stalne aktivnosti u okviru čitateljskog kluba Spajalica koji spaja umirovljene i aktivne knjižničare, projekta Čitkaranje u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije Zagreb i programa PiČi – piši i čitaj gdje se čitaju neobjavljeni tekstovi. Odjel za djecu i mladež ima stalne različite aktivnosti svaki dan u tjednu. Odjel za odrasle ima zbirku knjiga na stranim jezicima ,a dječji odjel zbirku knjiga i slikovnica na njemačkom jeziku. U Nazoru su posebno ponosni na njihov natječaj za najbolju kratku priču mataFORA koji raspisuju već pet godina za redom.

Foto: Luka Jagarić
Foto: Luka Jagarić

5.Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2

Godina osnutka: 1954.

Najljepša knjižnica u Zagrebu (psssst, nemojte to reći voditeljicama ostale četiri) s velikim izlozima u pješačkoj zoni Tkalčićeve na uglu s Krvavim mostom, prekrasnom old school drvenom opremom i  ciglom iznutra, ove godine obilježava 70. godišnjicu smrti Marije Jurić Zagorke po kojoj nosi ime. Knjižnica u neorenesansnoj zgradi iz 1882. osnovana je 1954., a prva nabavljena knjiga s inventarnim brojem 1 je iz 1918. Vlaho Bukovac Moj život. Poznati dramatičar i romanopisac Miro Gavran od 2005. nosi egidu prijatelja knjižnice (u čast tog prijateljstva poklonio je rukopis Krstitelja), a u knjižnici se održava i ciklus tribina – razgovora o književnosti s moderatorima pod nazivom Budi mi lik. Knjižnica je oduvijek njegovala izložbenu djelatnost, pa tako već 3 godine zaredom provodi program Mladi likovni umjetnici u knjižnici u kojem, kako sam naziv govori, mlađi naraštaj umjetnika dobiva priliku izlagati svoja djela u knjižnici uz izdavanje godišnjeg zajedničkog kataloga.

Foto: Luka Jagarić
Foto: Luka Jagarić