Početna Događanja Tjedan francuskih dokumentaraca na Dokukinu

Tjedan francuskih dokumentaraca na Dokukinu

797
0

Tjedan francuskih dokumentaraca koji se na zagrebačkom Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5 održava od 15. do 18. listopada, donosi pet zanimljivih filmskih projekcija. Dokumentarni filmovi bit će prikazani u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Francuski tjedan započinje u četvrtak, 15. listopada u 19 sati besplatnom projekcijom filma Spartacus & Cassandra nakon kojega slijedi i case study predavanje redatelja Ioanisa Nugueta. Riječ je o vizualno zapanjujućoj i emotivno prosvjetljujućoj priči o dvoje romske djece koja su primorana preuzeti veliku odgovornost odraslih. Film će se moći pogledati i 17. listopada.

Petak, 16. listopada, rezerviran je za dvije filmske projekcije. Pronicljiv i empatičan dokumentarac Pravila igre, redatelja Claudine Bories i Patricea Chagnarda, koji je dobio izvrsne kritike FourThreeFilma, prikazat će se u 19 sati, a bavi se poslovnim razgovorima i savjetima kako ih što uspješnije savladati. U 21 sat očekuje nas istaknuti francuski dokumentarac Pet uništenih kamera, redatelja Emada Burnata i Guya Davidija. Film nominiran za Oscara i dobitnik 16 nagrada, donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci. The Guardian ga je proglasio jednim od najboljih dokumentaraca posljednjih godina. Film je na rasporedu i 17. listopada.

Zadnji dan tjedna posvećenog francuskim filmovima, nedjelja 18. listopada, donosi dva dokumentarca. U 19 sati prikazat će se Zidane: Portret 21. stojeća, redatelja Douglasa Gordona i Philippea Parrenoa. Bez dijaloga, sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret legendarnog Zidanea tijekom hipnotizirajućih 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala. U 21 sat prikazat će se suvremena odiseja redatelja nominiranog za Oscara, Huberta Saupera. Riječ je o filmu Dolazimo u miru, koji publiku vodi na najnevjerojatnije lokacije te zadire u misli i snove ljudi, kreirajući zapanjujuće i srceparajuće svjedočanstvo afričke stvarnosti.

Cijena ulaznica za sve projekcije je 22 kn, a ulaznice se mogu rezervirati na službenoj stranici Dokukina, www.dokukino.net.