Početna Izbor Tinktura od koprive – koncentrirani dar Prirode!

Tinktura od koprive – koncentrirani dar Prirode!

420
0

Kopriva je jedna od najpoznatijih biljki u našim krajevima i većina onih koji su čuli za koprivu, znaju koliko je to zdrava bilja. Često se među herbalistima (travarima) može čuti da što se teže riješiti neke biljke, to je ona zdravija, jer je tako Majka Priroda htjela dati do znanja da trebamo koristiti dobrobiti ove biljke. Čaj od koprive je najčešći način na koji se koriste dobrobiti ove biljke, ali najbolji i najpotentniji način je tinktura od koprive. Tinktura je u pravilu alkoholno-vodeni ekstrakt ljekovitog bilja i zbog svoje koncentracije se konzumira u kapima. Najčešće se preporučuje 60-ak kapi ako je koncentrat jači, kao npr. tinktura od koprive – Svijet Bilja.

Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, posebno željezom i kalcijem, a sadrži još kalij, fosfor, vitamine C, A i K, organske kiseline i flavonoide. S obzirom na to da je bogata željezom često se koristi kao pomoć kod osoba koje imaju probleme s anemijom, a zbog kalcija, pomaže kod jačanja kosti i zglobova kod djece, te se može koristiti za artritis i reumatizam.

Kopriva djeluje kao diuretik, što znači da potiče protok mokraće, te je iz tog razloga vrlo učinkovita kod osoba koje imaju probleme s bubrezima, mjehurom i bubrežnim kamencem. Kopriva se, također, može upotrebljavati kod podizanja energije kada ste premoreni nakon posla ili kada osjećate umor u tijelu, te može pomoći u borbi protiv raznih alergija i peludne groznice. Ima iznimno snažan alkalizacijski učinak na tijelo, smanjuje sluz, poboljšava rad probavnog sustava, koristi se za povećanje cirkulacije (proširuje krvne žile), te zaustavlja krvarenje.

Međutim, uza sve ove dobrobiti, većina (posebno žene), koristi tinkturu od koprive zbog kose. Tinktura od koprive se pokazala kao najbolji prirodni pripravak protiv ispadanja kose, te rasta nove kose. Tinktura od lista koprive pomaže boljoj prokrvljenosti vlasišta kose, ojačava korijen kose, potiče mladu kosu na rast i sprječava opadanje kose.

Naravno, kopriva nije jedina tinktura od ljekovitog bilja koja se koristi. Za svaku ljekovitu biljku postoji tinktura, a također postoje i tinkture od više biljki. Iz tvrtke Svijet Bilja nam kažu da je tinktura od koprive daleko najprodavanija tinktura, ali da sve više ljudi kupuje tinkturu za imunitet zbog trenutne situacije s koronavirusom. Podizanje imuniteta na prirodan način je uvijek dobra ideja, ali ako se može postići s konzumacijom 60 kapi dnevno, onda to zvuči još bolje.