Početna Izbor Testiranja na HCV povodom Svjetskog dana hepatitisa

Testiranja na HCV povodom Svjetskog dana hepatitisa

1280
0
Događanja u Zagrebu

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ – podružnica grada Zagreba i Zagrebačke županije javnom akcijom i ove godine obilježava Svjetski dan hepatitisa 28. srpnja.

Hepatitis označava upalno stanje jetre čiji uzroci mogu biti različiti. Jedan od uzroka mogu biti i virusi i tada je riječ o virusnom hepatitisu. Smatra se da su virusi hepatitisa glavni napadači jetre. Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E, G …i neidentificirani. Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa koji u slučaju kroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom.

HCV je još uvijek u cijelom svijetu nedovoljno istražen, pa ni putovi prijenosa nisu sasvim poznati i predvidljivi. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem.

Postoji više virusa koji izazivaju hepatitis, a označeni su početnim slovima abecede. Dok neki od njih označavaju privremenu neugodu bez posljedica, drugi znače opasnu i tešku bolesti koja traje cijeli život, a zaražene može stajati života. Svjetski zdravstveni statističari procjenjuju da godišnje od nekog od tipova hepatitisa umire oko 1,5 milijuna ljudi. U toj brojci apsolutno predvode hepatitisi B i C – golem javno-zdravstveni, socijalni i gospodarski problem i u bogatim i u siromašnim zemljama. Situaciju s hepatitisom dodatno komplicira činjenica da se, kao i mnoge druge bolesti jetre, često otkrivaju kad su već u jako uznapredovaloj fazi. Pacijent počesto nema simptoma ili su oni sasvim blagi i mogu se pripisati raznim virozama i prehladama

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ – podružnica grada Zagreba i Zagrebačke  organizira razne aktivnosti kako bi potakla javnost na potrebu prevencije virusnih hepatitisa.

Javna akcija besplatnog/anonimnog testiranja na HCV i savjetovanje Udruga „HEPATOS“ organizira u petak 10. srpnja 2015. godine od 18 do 21 sat u lovačkoj kući Kozjača u Belovaru -Sesvete. Akcija će se održati tijekom Moto susreta koje organizira Moto klub Prigorje.

Akcija se održava u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“, spomenutim Moto klubom i Gradom Zagrebom.