Početna ZG vodič Trgovine, usluge Tek ubrane trešnje na stolovima Zagrepčana

Tek ubrane trešnje na stolovima Zagrepčana

2320
0

Kišno jutro nije baš vrijeme kakvo bi se moglo poželjeti za početak Dana trešanja. Na Trgu kralja Tomislava pod kišobranima tek dvije prodavačice i plodovi na kojima bi nam pozavidjeli u svakoj svjetskoj metropoli. Sinoć ubrane trešnje blistale su svježinom. Ne zna se koja je ljepša i slađa, one tamnocrvene ili nešto svjetlije sorte hrušt za koje prodavačica tvrdi da je stara domaća. Uzgajaju se na području Sv. Ivana Zeline.

trešnje (Foto: Jasminka Kovačević /Medijska mreža)

Da bi trešnje stigle do naših stolova, pobrinula udruga ZG trešnja koja okuplja devet voćara iz Zagreba i Zagrebačke županije. Imaju i podršku gradskih vlasti, osobito Gradskog ureda za poljoprivredu, ali i gradonačelnika Bandića koji je još prije mjesec dana, otvarajući Dane jagoda napomenuo kako nas očekuju i Dani trešanja.

trešnje (Foto: Jasminka Kovačević /Medijska mreža)

– Spremni u skoro vrijeme izaći i na europska tržišta, zagrebački trešnjari imaju registriranu integriranu proizvodnju, što je vrlo blizu ekološke, rekao je za Radio Sljeme Zlatan Kljaković Gašpić- predsjednik udruge ZG trešnja.

trešnje (Foto: Jasminka Kovačević /Medijska mreža)

Trešnje vrhunske kvalitete domaćih proizvođača u košaricama stoje 10 ili 12 kuna, ovisno o sorti. Možete ih potražiti na štandovima i lokacijama gdje je inače ponuda jagoda jer prodavat će se narednih mjesec dana. Uz trešnje nude se i jagode, magline, ribizle – pravo blago za sve ljubitelje voća, frapea, voćnih kolača i drugih poslastica.

trešnje (Foto: Jasminka Kovačević /Medijska mreža)