Početna Grad Zagreb Svečano otvorene zagrebačke punionice za električna vozila

Svečano otvorene zagrebačke punionice za električna vozila

1442
0
U Zagrebu otvorene punionice za električna vozila
Foto: Pixabay

U srijedu 15. srpnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban i voditeljica podružnice Zagrebparking Ana Preost, svečano su pustili u rad punionicu za električna vozila u javnoj garaži Tuškanac. Punionica u garaži Tuškanac jedna je od pet punionica koje je podružnica Zagrebparking postavila u zagrebačkim javnim garažama kojima upravlja.

Tako su za korištenje građanima otvorene i punionice na sljedećim lokacijama:

  • – Javna garaža Langov trg, Langov trg bb
    – Javna garaža Petrinjska, Petrinjska 59
    – Javna garaža Tuškanac, Tuškanac bb
    – Javna garaža Kvaternikov trg, Kvaternikov trg bb
    – Javna garaža Gorica, Martićeva 69

U javnim garažama instalirana je po jedna punionica na kojoj se istodobno mogu puniti dva električna vozila. Korištenje punionica je besplatno. Vlasnik električnog vozila plaća cijenu parkirališne karte u javnoj garaži kao i ostali korisnici, a cijena pretplatne karte za parkiranje hibridnih i električnih vozila u svim garažama umanjena je za 50 posto.

Projekt “Punionica za elektro vozila javnih garaža Zagrebparkinga” sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 40 % troškova investicije u sklopu programa za čišći transport Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Kroz programe Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode za čišći transport direktno se utječe na poboljšanje kvalitete zraka u gradovima. U sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda Zelena linija, punionice za električna vozila postavljaju se i u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

“Projektom uvođenja punionica u pet javnih garaž, podružnica Zagrebparking nastoji dati podršku promicanju očuvanja okoliša potičući korištenje električnih vozila” izjavila je voditeljica podružnice Zagrebparking Ana Preost prigodom otvaranja punionica.

Provedbom ovog projekta planirano je na globalnoj razini zadovoljiti ciljeve iz područja čišćeg transporta, smanjiti emisiju štetnih plinova i negativne učinke na okoliš. Korištenjem električnih vozila imat ćemo čišći Zagreb bez buke te veću kvalitetu života baziranu na promicanju svijesti o očuvanju okoliša – zaključuju iz Zagrebparkinga.