Početna Vijesti Zanimljivosti Svečano otvorena lavlja stijena Kidepo

Svečano otvorena lavlja stijena Kidepo

Foto: PRESSZagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano otvorio novu nastambu za afričke lavove Lavlju stijenu Kidepo

U povodu 89. rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba svečano je otvorena nova nastamba za afričke lavove Lavlja stijena Kidepo.

„Lavlja stijena Kidepo najveći je projekt Zoološkog vrta grada Zagreba u posljednjih četrdeset godina. Bio je to izazov za projektante, građevinare i djelatnike Vrta, ali vjerujem kako će rezultat oduševiti posjetitelje. Oni će sada ove veličanstvene životinje moći gledati iz posve nove perspektive – bez fizičkih prepreka kakve karakteriziraju stare nastambe. Zagrebački su lavovi sada dobili nastambu sličnu njihovu prirodnom okruženju“, kazala je Davorka Maljković, ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba.

Nastamba se gradila četiri godine i u nju je uloženo 6.100.000 kuna.

Foto: PRESS

„Uprava Zoološkog vrta odradila je lavlji posao. Nova je nastamba za lavove dio projekta „Afrička savana“. Drugi dio tog projekta je izgradnja nastambe za druge velike životinje afričke divljine. Drago mi je da se novi lav Leo, pristigao iz Subotice, dobro slaže sa ženkama koje su ga ovdje dočekale“, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvarajući Lavlju stijenu Kidepo uz djevojčicu Lotu Vudrag, jednu od najmlađih sudionica otvorenja.

Foto: PRESS

Kompleksom Lavlje stijene Kidepo dominira velika vanjska nastamba i paviljon u obliku stjenovitog brda karakterističnog za savanu Afrike (kopje). U sklopu nastambe smještena je replika špiljskog lava starog između 120 i 150 tisuća godina koja je postavljena u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Muzejom grada Crikvenice. Kosti špiljskog lava su nađene u jami Vrtare Male pokraj Dramlja kod Crikvenice. Zoološki je vrt grada Zagreba na projektu surađivao i sa zoološkim vrtovima iz regije. Kako bi što kvalitetnije promicao zaštitu divljih životinja, prvi je put ostvario suradnju s jednim nacionalnim parkom. Riječ je o Nacionalnom parku Kidepo Valley iz Ugande po kojem je nastamba i dobila ime. Lavovi iz Maksimira bit će veleposlanici svojih rođaka iz netaknute afričke savane.

U povodu otvorenja nove lavlje nastambe tijekom vikenda se održava prigodan program „[email protected]“. Posjetitelji mogu doznati sve o zagrebačkim lavovima te upoznati svijet velikih mačaka. Djeca mogu otkrivati tajne afričkog kontinenta kroz igru ZOO detektiv, a u kreativnim radionicama izrađuju predmete s afričkim motivima. Najsretnije posjetitelje očekuju darovi sponzora svečanog otvaranja Lavlje stijene Kidepa Damira Hoyke, Amis Telekoma, Soundset Plavog Radija, Marga i Leda.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here