Početna Izbor Suvenir bez kojeg se iz Srijema ne vraća kući

Suvenir bez kojeg se iz Srijema ne vraća kući

295
0

Zbog svoje arome i punoće okusa traminac, sorta koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka, po mnogima je najbolje vino Srijemskog vinogorja. Pa služilo se na krunidbi kraljice Elizabete II., baš kao što su ga kao suvenir iz Hrvatske 2016. ponijeli kući u London princ Charles i Camilla. Osim vina, od traminca se proizvode i vrhunske rakije, no pokušate li na internetu pronaći informaciju gdje kupiti Traminku, morat ćete poprilično “kopati”, jer su informacije o ovoj voćnoj rakiji vrlo šture.

Doduše, navratite li u Ilok, domaći će vas prvo uputiti na obiteljsko gospodarstvo Barbarić, gdje se po staroj recepturi, a uz pomoć novih tehnologija, proizvode različite voćne rakije, među kojima i – Traminka. Dapače, Traminka tamo ima posebno mjesto, budući da je, uz rakiju viljamovku, osvojila zlatnu medalju na međunarodnom sajmu u Novom Sadu. Na obiteljskom gospodarstvu Barbarić reći će vam kako su se voćne rakije, baš kao i iločki vinjak, nekada proizvodili u starom kazanu u kojem se nije mogla postići ujednačena kvaliteta. Suvremeni strojevi za destilaciju danas u potpunosti čuvaju karakterističan okus i miris voća, čime je i kvaliteta proizvoda zagarantirana.

Lijek protiv svih boli!

Rakija nam vraća boju u lice, kažu naši stari, uz nju se bolje druži, baš kao što ju vade kao asa iz rukava kad treba zaliječiti bolove u želucu ili gripu. Nema boljeg lijeka od rakije! A još kad je napravljena od sorte traminac, koja ima visoki postotak sladora i optimalan sadržaj kiselina, ovo strong drink with good spirit, kako mu često tepaju, lako će zaintrigirati sva nepca.

OPG Barbarić

Beč mu se divio, carevi su ga obožavali, a pio se i na Titanicu

Je li desertno vino bermet (njemački vermut) toliko zbunilo i omamilo kapetana Titanica da je previdio veliku ledenu santu koja je te noći u travnju 1912. bila kobna za putnike ovoga broda? Iako više u šali, ovo su pitanje postavili neki nakon što je boca bermeta s etiketom Sremskih Karlovca – gdje se ovo aromatizirano vino proizvodi stoljećima – prema legendi doista pronađena u Titanicu. Iz njegove olupine izvadili su je čak 73 godine nakon što je brod potonuo.

Spasio ih vojske

Kad je nešto dobro i zanimljivo, onda se oko toga lome koplja. Tako je i s bermetom. Svojataju ga svi, pa Samoborci i Wikipedia tvrde kako je daleko najcjenjeniji bermet iz kontinentalne Hrvatske, točnije iz vinogorja Samobor. S time se, dakako, ne bi složili u Sremskim Karlovcima, gdje tvrde kako je baš njihov bermet najcjenjeniji zbog svoje autentičnosti. Naime, priča se kako je carica Marija Tereza, za sve svoje zabave naručivala baš bermet iz Srijemskih Karlovca. Toliko je bila oduševljena ovim aromatičnim vinom s čak 27 različitih biljaka da je građane Sremskih Karlovaca oslobodila obnašanja vojne dužnosti. Znate li zbog čega??? Kako bi imali vremena proizvesti bermet! Povijesna istraživanja o ovim krajevima otkrivaju podatke s kraja 18. stoljeća. Prema njima su bečki hotelijeri raznim poticajima nastojali privući vinare iz Sremskih Karlovaca da otvore svoj restoran u Beču, u kojem bi se posluživao samo bermet.

Tajni recept

Iako svaka obitelj ima svoj tajni recept za pripremu ovog vina, poznato je da se bermet pravi od grožđa i različitog ljekovitog bilja, među kojima je najkarakterističniji pelin, koji vinu daje gorčinu, dok cvjetovi drugih biljaka bermetu daju miris i slatkasti okus. Najčešće se stavljaju anis, kadulja, korijander, klinčić, kora od limuna…, a neke recepture sadržavale su i suhe smokve, rogač, grožđice, pa čak i grubo narezan hren i muškatni oraščić.

Bermet se poslužuje kao aperitiv – glavni zadatak mu je, naravno, otvoriti apetit. U prosjeku sadrži 16 do 18 posto alkohola, a najbolje je poslužiti ga na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva. Odlično se sljubljuje s desertima, a u Srijemskim Karlovcima tradicionalno s “vanilicama”, kolačićima nadjevenim džemom i posutim šećerom u prahu.