Početna 1NA1 Susret u atelijeru: Ana Guberina, akademska slikarica

Susret u atelijeru: Ana Guberina, akademska slikarica

1397
0

Ana Guberina, istaknuta je suvremena hrvatska likovna umjetnica, prepoznatljiva po svojem osebujnom autorskom rukopisu u nekoliko ciklusa, od otočnih motiva do duhovnosti, koje je izlagala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu

Gospođo Guberina, nedavno ste izlagali u zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“. Što ste izabrali za ovu prigodu?

Izložba je inspirirana promišljanjem i uranjanjem u tematiku kršćanske duhovnosti.

Što je ključni aspekt Vaše najnovije samostalne izložbe?

Djela za ovu izložbu nastajala su u duljem vremenskom periodu i pokazuju moj trajni interes za ove teme. Iz njih se naslućuje moje poimanje života kao jedincatog i jednokratnog hodočašća u kojem sudjeluju sva ljudska bića , ali i sve stvoreno, ono nije samo zemaljsko nego i kozmičko.Cijeli svemir, sve je u kretanju prema jednom cilju, kozmičko gibanje prema “Točki Omega“, koja je točka duhovnog savršenstva, u kojoj će i čovjek uroniti u trajnu Božju prisutnost.

Koji su motivi?

Nazivi slika govore o motivskoj usmjerenosti i pokušaj su likovnog govora o gibanju u svemiru koji je za mene Kristocentričan.,pa otuda i Usredištenje kao naziv izložbe. Adam i Eva ovdje predstavljaju ljudski rod, koji je spašen Kristovim umiranjem , što je i tema više slika ove izložbe. Zatim Otajstvo Euharistije, tajna našeg sjedinjenja s Bogom već u zemaljskom životu i znak budućeg vječnog usredištenja u Njemu.

Koji bi rad izdvojili zbog specifičnosti nastanka?

Izdvojila bih slike „ Tišina i Meditacija“ Sva ova djela spadaju u akcijsko slikarstvo, jer su nastala kontroliranom gestualnom akcijom, a postignut je efekt Op arta .

Vi ste poznati po odmjerenom, pažljivo odabranom, koloru. Kakav je ovdje odnos prema koloru?

Ja sam poznata po koloru ali ne kao umjereni kolorista , vise sam sklona izrazito snažnom koloru ili pak slikam akromatske slike kao što je i na ovoj izložbi vidljivo.

Radite istodobno na nekoliko ciklusa,meditativnom, otočkom. Kako se Vaši ciklusi odnose jedan prema drugom, što ih povezuje a što razdvaja?

Uvijek radim na onome što me trenutno zaokuplja najviše, ali u pravilu nikad istodobno ne radim na više ciklusa. Ponekad je to otok kao moje utočište sa svjetlošću Mediterana koja me osnažuje.Ciklus „Gibanja i strukture,promišljanje sveukupnost gibanja u svemiru“, čiji smo djelić. Zatim uranjanjem u središte vlastitog bića, u kršćanskoj kontemplaciji i meditaciji.Sve te teme se međusobno prožimlju i svi su ciklusi dio mog viđenja i doživljavanja stvarnosti. A bit svakog umjetničkog djela je pokušaj autentičnog govora vlastitog bića ,o vremenu u kojem živimo, pa i na neočekivan način.

Kako vidite trenutnu situaciju u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti?

Današnje doba raznih postmodernizama zapravo je fascinirano kičem i takozvanom komercijalnom kulturom. To je vrijeme kulturnih industrija i različitih vrsta kulturnih impulsa.

Veći dio godine provodite na otoku.

Nažalost ne, iako često razmisljam o životu na otoku.

Planovi, izložbe, monografija ….?

Fokus ću usmjeriti na osnovanu udrugu SA-RA, samorazvoj kroz umjetničke prakse. Cilj mi je probuditi svijest o važnosti kreativnog stvaranja, od najmlađe dobi pa do najzrelije, za razvoj zdrave osobnosti i očuvanje mentalnog zdravlja. Želim organizirati kreativne radionice prvenstveno za marginalizirane skupine i pojedince, koji nisu imali priliku otkriti svoje sklonosti i nadarenosti, te im pomoći da pronađu radost u bilo kojoj kreativnoj aktivnosti te da podignu svjesnost o svojim duhovnim potencijalima.

Miroslav Pelikan