Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Suncobran otporan na nalete vjetra

Suncobran otporan na nalete vjetra

948
0

Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

“Jednog sunčanog dana sjedio sam na terasi kafića u Zagrebu i promatrao kako konobari vode bitku s velikim suncobranom ne bi li ga zatvorili. Pomislio sam na more i suncobrane koje nosi jak vjetar prije nego što konobari uspiju reagirati.” Tako se rodila ideja za najinventivniji izum najveće smotre inovacija mladih u Hrvatskoj, Inova – mladi 2010. Darijo Topić, maturant I. Tehničke škole Tesla osvojio je najprestižniju nagradu za izum uređaja za zaštitu suncobrana od naleta vjetra. Na suncobran je ugrađen elektromotor, ali i uređaj za mjerenje brzine vjetra, uz čiju se pomoć suncobran sam zatvara pri naletu jakog vjetra.

– To je ujedno bio i moj maturalni rad, a dobivena nagrada omogućit će mi izravan upis na fakultet. Nisam razmišljao o zaradi kad sam smišljao uređaj, a nisam ga još ni patentirao. No, moram reći da bez mog mentora Gorana Ecimovića ne bi bilo ni ovog izuma. U financiranju su mi pomogli svi, od roditelja do prijatelja – ponosno govori Darijo Topić.

Darijo i njegov mentor imaju razloga za ponos jer su proglašeni najboljima među 240 inovacija koje je predstavilo 300 mladih izlagača iz zemlje i inozemstva. Na ovogodišnjoj desetoj, jubilarnoj izložbi inovacija učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i gostiju iz regije dijelile su se i nagrade za mentore. Čak 17 nagrada primili su mentori za dugogodišnju potporu zagrebačkom inovatorstvu.

Posebnu nagradu za najbolju osnovnu školu dobili su učenici OŠ Sesvetska Sela, za najinventivniji dizajn nagradu su dobili članovi In Kluba inovatora Rijeka. U izume koji su plijenili pažnju spadaju rad studenta Matije Jakšića – novčanica za slijepe i slabovidne, izum Adama Gračanina – sklopivi barski stolac, izum Antonija Topića – bežično paljenje rasvjete mobitelom, izumi Luke Pavleka, Nike Hasenohrl…

Darijo Topić s inovacijom za suncobrane (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)