Početna Izbor Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.

Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.

115
0

U četvrtak 8. listopada 2020. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba SUNČANA STRANA MODERNIZMA: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.

Tijekom 1960-ih i u prvoj polovici 1970-ih Jadranska obala u Hrvatskoj i Jugoslaviji prolazi kroz temeljitu preobrazbu bitno pokrenutu ekonomijom i socijalnim dinamikama masovnog turizma.

U svega desetak godina odvija se brza evolucija koncepata i estetika, od visokog modernizma do brutalizma, od regionalizma do strukturalizma. Oblikovanje interijera također je važno polje istraživanja pa hoteli udomljuju impresivne kolekcije umjetničkih i dizajnerskih radova.

Važan dio izložbe čini serija realizacija turističkih projekata, a dio kojih je uključen u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).
U sklopu izložbe bit će prikazani i projekti arhitekata Ante Rožića, Julija DeLuce, Matije Salaja, Borisa Magaša, Branka Žnidareca, Petra Kušana uz originalne radove umjetnika Ede Murtića, Jagode Buić i Dušana Džamonje.

Autor izložbe: Maroje Mrduljaš

Koautor izložbe: Mira Stanić

Izložba se oslanja na umjetničko-istraživački projekt Turistička arhitektura i njene performanse proveden na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj umjetničko-istraživačkog projekta: Goran Rako

Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izložbu možete pogledati do 31. listopada 2020., radnim danom od 9 do 19 i subotom od 10 do 13 sati.