Početna 1NA1 Stvarno nestvarni krajobraz Sonje Đurić

Stvarno nestvarni krajobraz Sonje Đurić

73
0

Slikarica Sonja Đurić , suvremena je hrvatska likovna umjetnica, izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, autorica je složenog opusa ulja na platnu iznimnog senzibiliteta.

Pred nama je novi ciklus slika, ulja na platnu, najvećim dijelom veliki formati 120 x 80 cm, ali i nešto manji, ali svi sa stvarno nestvarnim motivima krajobraza, koji na nas istodobno, ostavljaju dojam dočaranog, imaginarnog pejzaža ali i prostora u kome se krećemo ili smo imali zadovoljstvo negdje vidjeti i doživjeti.

Natura u ovom ciklusu Sonje Đurić nosi ponajprije harmonični pečat, doista na njezinim uljima egzistira rekli bi, dostojanstveni svečani, mirni trenutak rijetkog sklada, koji je vrlo uspješno slikarica prenijela na platna , kao i osjećaj da se iznad tih polja, cvijeća,šuma, voda kreću, lebde lagani vjetrovi i raspršuju note i gotovo da se čuje glazba kada se suočavamo sa slikaričinim motivima, s njezinim jedinstvenim i posebnim svijetom.

Kolor je u ovom ciklusu, kao vrlo važan faktor slikarstva Sonje Đurić, odmjeren, rekli bi i tankoćutan, nenametljiv ali prisutan, vidljiv i opipljiv ali ne i dominantan.

Ovaj je ciklus posebno zanimljiv i zbog slikaričinog povremenog približavanja nefigurativnom izrazu kada se na slikama opaža izrazitiji ritam ploha boje, koje kao da vibriraju u međuprostoru.

Opus novih ulja na platnu velikih formata slikarice Sonje Đurić obilježen je snažnom autorskom ekspresijom i potvrđuje njezinu nadahnutost i darovitost.

Miroslav Pelikan