Početna Vijesti Kultura Studentski pogled na fotografiju

Studentski pogled na fotografiju

624
0

izložba Nova imenaIzložba “Nova imena”, na kojoj će se predstaviti fotografije tridesetak studenata Akademije dramske umjetnosti (ADU) nastale tijekom protekle akademske godine, otvorit će se sutra 8. lipnja u Galeriji ULUPUH.

Ta godišnja izložba održava se u Galeriji ULUPUH od 2005., u organizaciji Katedre za fotografiju, ove godine pod mentorstvom Sandre Vitaljić, Jelene Blagović i Darija Petkovića, koji su i autori likovnog postava izložbe.

Predstavljeni radovi rezultat su cjelogodišnjeg studentskog rada i uglavnom su dio znatno većih serija, no već i manji uvid u taj rad dokazuje da individualni mentorski pristup, kakav se na Katedri za fotografiju prakticira zadnjih godina, i kod još vrlo mladih autora za posljedicu može imati domišljene autorske koncepcije, istaknula je u predgovoru kataloga Iva Prosoli.

Studenti prve godine izložit će radove koji su rezultat usvajanja osnovnih znanja o fotografiji, ovladavanja same tehnike i fotokemijskog procesa te upoznavanja sa žanrovima, fotografijom kao dokumentom i elementima likovnog jezika. Predstavit će, među ostalim, svoje fotoreportažne uratke, fotoeseje, eksperimentalne radove te fotografije ‘atmosfere’.

Stariji studenti dobili su zadatak napraviti fotografske serije, koje su većinom na izložbi tako i predstavljene. Njihove fotografije tematski su različite, bave se ljudskim licem i tijelima, odnosom čovjeka i prirode, noćnim prizorima, pejzažima, suvremenom hrvatskom stvarnošću, dio njih su društveno i ekološki angažirane, a neke su i apstraktne.

Izložba će biti otvorena do 23. lipnja, a ulaz je slobodan.