Početna Moj Zagreb Novosti Studenti traže smjenu dekana Borasa

Studenti traže smjenu dekana Borasa

821
0
Filozofski fakultet

Filozofski fakultet (Foto: Kristijan Tabet  /Medijska mreža)Plenum Filozofskog fakuleta zatražit će smjenu Damira Borasa s mjesta dekana i profesora na fakultetu a zbog, kako kažu, nasrtaja na studenticu te zbog “besramne” promjene odluke o nenaplaćivanju školarina za studente druge i treće godine do parlamentarih izbora.

Studenti Filozofskog fakulteta, koji danas nastavljaju blokadu studentske službe, uprave, dekanata i dvorane D7, izjavili su kako je odluka da se zatraži smjena dekana i nastavi blokada donesena zbog “besramne obmane dekana Borasa” vezane uz promjenu naputka Filozofskog fakulteta o nenaplaćivanju školarina studentima.

Studente, a i nastavnike, zaprepastilo je, kažu studenti, što je dekan najprije “pred očima javnosti pristao da se studenti II. i III. godine preddiplomskog studija upišu bez plaćanja školarina, koje moraju uplatiti ako Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. prosinca”, a zatim već sutradan porekao i promijenio tu odluku koju je, zaključuju studenti, “nadopunio prozirnim lažima u javnosti”.

Odluci da se zatraži njegova smjena pridonio je i, kako kažu, incident prvog jutra obnovljene blokade, kada je “bezobzirno nasrnuo i fizički napao studenticu”. Svima koji žele relativizirati događaj studenti postavljaju pitanje što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora. Rekli su i da su se čuli s tom studenticom, koja je “malo uznemirena ali je sada dobro”.

Boras: Optužba je pruveličana

Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras danas nije želio komentirati zahtjev studenata Filozofskog fakultet za njegovom smjenom, istaknuvši kako je optužba studenta da je nasrnuo i istrgnuo foto-aparat studentici koja je snimala prvoga jutra blokade “preuveličana i krivo interpretirana”.

Dekan Boras je u izjavi za Hinu kazao kako nije bilo fizičkog kontakta ni nasrtaja na studenticu te da je to potpuno izmišljen događaj u smislu posljedica. Snimanje foto-aparatom nije bilo slučajno, sve je preuveličano i vodi se medijski linč, ocijenio je dekan. Kazao je i kako studenti dosad nisu sprječavali zaposlenike u radu, zapitavši s koje je strane agresija.

Tvrdi da nije promijenio odluke Vijeća Filozofskog fakulteta vezane uz naplatu školarina druge i treće godine preddiplomskog studija te da su svi znali za njih. (Online-Zagreb.hr /Hina)