Početna Moj Zagreb Novosti Studenti Pravnog fakulteta među najboljima u Europi!

Studenti Pravnog fakulteta među najboljima u Europi!

Ekipa studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokazala je kako se i sa znanjem može visoko dogurati na europskim sudovima, a ne samo sa problemima. Osvojili su prvo mjesto na regionalnom finalu natjecanju European Law Moot Court Competition u Barceloni i tako ušli u završnicu koja će se održati 1. travnja na Sudu Europske unije u Luxembourgu.

Studenti Ana Bobić, Branka Marušić, Vanda Jakir, Ivana Kordić, Vedran Barišić i Ivan Zrinski pobijedili su u konkurenciji zastupnika stranaka, a Vanda Jakir kao nezavisna odvjetnica (Advocate General). U izravnu sučeljavanju pobijedili su prošlogodišnje pobjednike – Sveučilište Maastricht, s ponosom su priopćili s Katedre za europsko javno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta ističući da je studente pripremala Katedra za europsko javno pravo i vodio znanstveni novak Filip Kuhta.

Na Pravu su posebno zadovoljni što je pobjeda ostvarena u objema konkurencijama – zastupnika stranaka i nezavisnog odvjetnika, budući da se vrlo rijetko događa da studenti jednog sveučilišta uđu u oba finala.

European Law Moot Court Competition je najuglednije natjecanje iz prava Europske unije. Sastoji se od simulacije sudskog slučaja pred Sudom EU-a u kojemu studenti nastupaju kao zastupnici stranaka i kao nezavisni odvjetnici.

U natjecanju sudjeluje više od 80 sveučilišta, među kojima su mnoga elitna iz EU-a i SAD. Na regionalnom finalu u Barceloni sudjelovalo je 12 sveučilišta od kojih se samo zagrebački tim, kao pobjednički, kvalificirao u finale pred Sudom EU-a.

sud, ilustracija

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here