Početna Izbor Studenti pitaju: Što je s državnim stipendijama?

Studenti pitaju: Što je s državnim stipendijama?

Projekt uređenja Studentskog doma Stjepan Radić
Foto: Facebook page Studentski dom Stjepan Radić (fotografija s Radićevih dana)

U našu redakciju je stiglo zanimljivo pisamce, a mi ga prenosimo u cijelosti…

Obraćaju Vam se studenti, dobitnici državne stipendije za akademsku godinu 2015./2016. S obzirom na to da nas država i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već mjesec dana sustavno ignoriraju i na naše upite kada će nam isplatiti stipendiju odgovara uvijek istim mailom u kojem ništa nije definirano, prisiljeni smo izaći u medije i tražiti odgovore na naša pitanja.

Ove godine natječaj je objavljen 18.01.2016. godine (tri mjeseca nakon početka akademske godine), a nakon objave privremenih rezultata 8.04.2016., čekamo konačne rezultate. Nakon konačnih rezultata MZOS nam dostavlja ugovore, koje mi potpisujemo i šaljemo natrag u MZOS. To znači da prvu uplatu stipendije ne možemo dobiti bar još mjesec dana. Ove godine se MZOS radi brže obrade prijava umrežilo s MUP-om i Poreznom upravom, što je trebalo značiti bržu isplatu i manje papirologije, a konačne rezultate i isplatu čekamo već mjesec dana.

Glavni problem je što je većina studenata ostvarila pravo na stipendiju E kategorije koja je namijenjena studentima koji su socijalno ugroženi i taj novac im je potreban da bi uopće studirali. Naprosto nema smisla isplaćivati stipendiju krajem godine. Studentima je potrebna od početka akademske godine, a ne na kraju ljetnog semestra. Tad mnogi studenti već iseljavaju iz studentskih domova i stanova, a na pomoć roditelja se ne mogu osloniti zbog već spomenutog imovinskog stanja obitelji.

Želimo da nam ministar objasni zašto moramo čekati ovoliko!? Kome je uopće u interesu da se ovoliko čeka i postoji li uopće novac za naše stipendije!? Hoće li i iduće godine biti isti BESMISLENI princip isplate stipendija?

Nadamo se da ćete bar Vi dobiti odgovore na naša pitanja, s obzirom na to da mi ne možemo. Nadamo se da će netko napokon doživjeti glas studenata i njihove probleme. Hvala!

Lijep pozdrav,
Studenti

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here