Početna Vijesti Izbori Stranka ZA GRAD nudi rješenje za mlade i nezaposlene

Stranka ZA GRAD nudi rješenje za mlade i nezaposlene

Spread the love

Foto: PRESSPrema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stopa nezaposlenih mladih u Hrvatskoj u ožujku iznosila je 51, 6% – dakle svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj je nezaposlena. Ovim podatkom Hrvatska se svrstala među top tri države s najvećom stopom nezaposlenih mladih osoba.

Stranka ZA GRAD smatra kako je nezaposlenost mladih jedan od važnih problema društva o kojem se malo govori. Pronalazak prvog posla za svakog je mladog čovjeka veliki izazov, a upravo je nemogućnost stjecanja iskustva velika prepreka u pokretanju tog potencijala koji posjeduju mladi u društvu.

Posebno brine što je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj gotovo duplo veća od one u EU koja iznosi 24%. Podaci za Grad Zagreb, pak, govore da je u ožujku bilo 14.685 nezaposlenih mladih ljudi, ili više od 1/3 u ukupnom broju nezaposlenih u Zagrebu.

”Malobrojne analize nezaposlenosti mladih uglavnom se odnose na nacionalnu razinu, dok se vrlo rijetko govori o ulozi gradova i nižih administrativnih jedinica u smanjivanju i sankcioniranju nezaposlenosti mladih. Upravo su gradovi one jedinice koje najbolje poznaju potrebe mladih i njihov potencijal pa s tim u vezi mogu igrati veliku ulogu u tretiranju nezaposlenosti mladih. Vlade i parlamenti mogu donositi različite planove, strategije i programe koji se bave smanjivanjem nezaposlenosti mladih, no lokalne jedinice vrlo često imaju najveće uspjehe pri provođenju istih”, istaknuo je mr.sc. Marko Kovačić, član stranke ZA GRAD.

Tako primjerice škotski Glasgow od 2009. godine ima svoju verziju Garancije za mlade. Naime, gradska skupština financira program preko kojeg svaki stanovnik Glasgowa u dobi od 16 do 24 godine ima pristup poslu, obrazovanju ili svojevrsnoj praksi. Slično, London osigurava 100.000 funti godišnje za osposobljavanje mladih kako bi pronašli posao ili praksu.

S druge pak strane Zagreb je 2013. godine odobrio samo 15 projekata udruga mladih i za mlade koji tematiziraju zapošljavanje i poduzetništvo mladih u iznosu od samo 179.000 kuna. Ovaj broj iznosi tek 7,41% od ukupno alociranih sredstava za mlade u Gradu Zagrebu, čime je Zagreb pokazao da je njegova intencija smanjenja nezaposlenosti mladih samo mrtvo slovo na papiru.

”Jedna od prvih stvari koje Gradska skupština treba donijeti je Strategija zapošljavanja mladih. U njoj bi trebalo istaknuti najvažnije ciljeve Grada koji se odnose na zapošljivost mladih, identificirati potencijalne prepreke te ponuditi rješenja. Grad Zagreb trenutačno nema aktualni Gradski program za mlade (GPM). Prethodni GPM je istekao početkom 2013. godine, dok novi još nije usvojen. Predloženi GMP (2013.-2017.) ne slijedi naputke struke te tako nema elaboriran razvoj poduzetničkih vještina među mladima koje su ključ za njihovo zapošljavanje”, izjavio je Kovačić.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatskoj se otvara mogućnost korištenja Europskog socijalnog fonda. Osim države, sredstva ovog fonda mogu koristiti gradovi s velikim postotkom nezaposlenih mladih ljudi. S obzirom da je Zagreb jedan od tih gradova, Stranka ZA GRAD zalaže se za prijavu kvalitetnih projekata koji bi se ticali smanjenja nezaposlenosti mladih.

Detalji i sve dodatne informacije dostupne su na službenim stranicama Stranke: www.za-grad.com

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here