Početna Izbor Što znate o Vidikovcu u parku Maksimir?

Što znate o Vidikovcu u parku Maksimir?

101
0
Park Maksimir.

Vidikovac je centralni objekt u parku Maksimir poznat i pod nazivom Kiosk, a visok je 17 metara. Izgrađen je u razdoblju od 1841. do 1843. godine, za vrijeme nadbiskupa Haulika. Projektirao ga je Franz Schücht. Smješten je na brežuljku iznad završnog dijela glavne aleje, najistaknutiji je objekt, središte iz kojeg se račvaju putevi. Oko njega su okupljene glavne partije parka.

To je stereometrijski dvokatni korpus, kvadratičnog tlorisa u prizemlju okružen trijemom iznad kojeg je terasa. Drugi kat opet završava terasom i tornjićem postavljenim uz rub sjeveroistočnog pročelja. Sva su pročelja jednaka. Na svakoj etaži objekta nalazi se po jedna manja prostorija, a na drugom katu bila je uređena prostorija za Haulikov odmor.

Tornjić na trećem katu završava trouglastim zabatom.

11.577 forinti i 38 novčića toliko je bilo potrebno za izgradnju Vidikovca. Vidikovac je Javna ustanova »Maksimir« obnovila 2002 godine.

Danas se, u podnožju Vidikovca nalazi ugostiteljski objekt, a zbog posebnosti položaja i njegove namjene idealna je kulisa za uprizorenje scena filmske industrije.

Tako je ovdje sniman kultni zagrebački film Tko pjeva, zlo ne misli, 1970. godine koji je danas jedan je od najgledanijih hrvatskih filmova.