Početna Vijesti Kultura Što donosi Zagreb Film Festival

Što donosi Zagreb Film Festival

717
0
iz filma Sram

Boris T. MatićDirekcija Zagreb Film Festivala na čelu s Borisom T. Matićem predstavila je ovogodišnji filmski program u kojem ćemo imati priliku vidjeti 90 filmova, među njima i neke upravo predstavljene u svijetu. Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnjem ZFF-u vidjet ćemo filmove ‘Sramota’ i ‘Razmjena’. ‘Sramota’ je drugi film britanskoga umjetnika i redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu ‘Glad’, dok je ‘Razmjena’ novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu ‘Orkestar u gostima’.

Upravo Zagreb Film Festival domaćoj publici je posljednjih osam godina predstavljao debije danas značajnih autora. Ove godine vidjet ćemo  drugi film Joshue Marstona, autora ‘Marija milosti puna’ koji je prikazan 2004. Njegov film ‘Krvna osveta’ donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu.

Rumunjski autor Adrian Sitaru još je jedan u nizu autora koji se sa svojim filmovima vraćaju na ZFF – nakon kratkog filma 2007. te sudjelovanja u glavnom žiriju prošle godine. Vidjet ćemo njegove ‘Najbolje namjere’ ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu.

‘Oslo, 31. kolovoza’ uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film ‘U zaklon’ scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda koji u svojem prvom filmu ‘Izlet’ tematizira odnos između troje prijatelja’.

Dokumentarci

Dokumentarni program uključuje 16 filmova, od kojih 13 u natjecateljskom programu: svjetsku će premijeru na festivalu imati film ‘Oblak’ o Luki Ritzu u režiji Miroslava Sikavice, a hrvatsku premijeru već najavljeni dokumentarac ‘Marijine’ Željke Sukove. Američki film ‘Odustat ću sutra’ Michaela Collinsa dokumentira slučaj krivo osuđenog mladića s Filipina, a probleme ‘drugačijih’ tematiziraju dokumentarci ‘Kandidati’ i ‘Ova stolica nisam ja’. Prvi film, diplomski rad redateljice Ayle Gottschlich, donosi priču o razredu djece s posebnim potrebama, dok potonji za protagonista ima osobu koja boluje od cerebralne paralize. ‘Zemlja znanja’ Saše Bana dokumentira 35 dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok se film ‘Još sam tu’ bavi lakšim sadržajem – ovaj mockumentary u režiji glumca i redatelja Caseya Afflecka koji prati turbulentno razdoblje u životu Joaquina Phoenixa, prošle je godine izazvao pozornost svjetske javnosti.

Izvan konkurencije bit će prikazani ‘Orkestar’ Pjera Žalice, ‘Posljednji dan ljeta’ Poljaka Piotra Stasika te ‘Street Kids United’ Britanca Tima Pritcharda’, dodao je Matić.

Kockice i Bibijada

Program Kockice donosi osam novih filmova mladih domaćih autora, a Bibijada isto toliko naslova za najmlađe, od toga četiri duga i četiri kratka filma.

Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta– Bibijada ove godine slavi mali jubilej s obzirom da je ovo peta godina zaredom da u kinu Europa prikazujemo filmove za djecu. Program koji je opet besplatan repriziramo u Muzeju suvremene umjetnosti pa tako filmove približavamo i svim zainteresiranim klincima u novozagrebačkim naseljima- najavio je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor Zagreb film festivala.

Velikih 5 u Kinu Tuškanac i Metropolisu

U kinu Tuškanac moći ćemo pratiti program Velikih 5. U suradnji s europskim kulturnim institutima i ambasadama prikazuju se aktualni filmovi iz pet najvećih europskih kinematografija. U sklopu predstavljanja EUNIC mreže toj brojci ove godine pridodan je i šesti film, iz Austrije.

Talijanski film ’20 cigareta’ višestruko je nagrađivani film Aureliana Amadea, a britanski ‘Četiri lava’ BAFTA-om nagrađeni prvijenac Chrisa Morrisa. Španjolski film ‘Tuđa nevolja’ Oskara Santosa realiziran je pod producentskom palicom slavnog Alejandra Amenabara, a austrijski ‘Bez oca’ prvijenac je mlade austrijske scenaristice i redateljice Marie Kreutzer nagrađen u Berlinu.’

Program Velikih 5 bit će repriziran u Art-kinu Metropolis u MSU, dugometražni glavni program u kinima Europa i Tuškanac, a dokumentarci u Tuškancu i Dokukinu Croatia, s time da će se u potonjem repriziranje održati uz razgovore s autorima.

Besplatni popratni programi

Plesni centar će biti domaćin triju popratnih programa koji su svi redom besplatni. Moj prvi film ove godine donosi duge prvijence danskih autora i autorica, kao i njihove kratke filmove. Red Westerns i Seksualna edukacija na filmu dva su nova ovogodišnja programa; prvi uključuje pet naslova iz bivših kumunističkih zemalja koji su koketirali sa žanrom westerna iza željezne zavjese, dok potonji donosi šest naslova koji propituju seksualnost u edukativne svrhe – od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. preko ‘Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T.’ Dušana Makavejeva iz 1967. do australske ‘Abecede ljubavi i seksa’ iz 1978.’.

Na ZFF stiže i niz uvaženih filmskih gostiju: redatelji Eran Kolirin, Pjer Žalica, Tim Pritchard, Michael Glawogger, Jan Cvitkovič, Gyorgy Palfi te mnogi drugi. ‘Izuzetno nam je drago što će nam se u funkciji člana žirija na festivalu pridružiti već najavljeni Peter Suschitzky, čuveni direktor fotografije koji posljednjih dvadeset godina surađuje na svim filmovima Davida Cronenberga. U njegovu ćemo čast i zatvoriti ovogodišnji festival upravo posljednjim Cronenbergovim filmom ‘Opasna metoda’ koji progovara o odnosu Freuda i Junga’.

Uz scenarističku radionicu Palunko, već prije najavljeni sastanak Odbora Europske filmske akademije, radionicu Moving Danes o danskoj kinematografiji te predstavljanje nekoliko uvaženih svjetskih festivala, popratna događanja uključuju i predstavljanje priznanja koje će hrvatskoj kinematografiji biti dodijeljeno na 28. izdanju filmskog festivala Festroia 2012.

-I ove godine ZFF putuje po Hrvatskoj – dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci te kinu Valli u Puli. Spomenimo i zabavni program festivala – u suradnji sa Stellom Artois bit će organizirane svakodnevne zabave u klubovima Groove, Lemon Bar, Jabuka, Maraschino te naravno u kinu Europa- rekao je Laurenta.

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala bit će od 16. do 23. listopada. Pretprodaja ulaznica kreće od slijedećeg tjedna, točnije 11. listopada, na blagajnama kina Europa, a cijena ulaznica ostaje ista, od 20 do 30 kuna.

Generalni je sponzor festivala T-Com, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.

POPIS FILMOVA ZFF .doc