Početna Vijesti Kultura Stiže Orkestar mladih Europske unije

Stiže Orkestar mladih Europske unije

Orkestar mladih europske unije (Foto:www.euyo.org.uk)Daroviti mladi glazbenici iz Orkestra mladih Europske unije (OMEU) – iz svih 27 zemalja članica EU-a – uskoro će nastupiti kao ambasadori kulture Europske unije u svom prvom posjetu Republici Hrvatskoj. Orkestar će u Zagrebu održati svečani koncert. Podsjećajući na našu kandidaturu za članstvo na koncertu će se orkestru pridružiti i dvoje nadarenih mladih hrvatskih čelista.

Koncert će biti u utorak, 5. travnja, u 19.30, u dvorani Vatroslav Lisinski. Održava se u sklopu proljetne turneje OMEU, jednog od najuglednijih i najdinamičnijih orkestara na svijetu koji okuplja najdarovitije mlade glazbenike iz svih 27 zemalja EU-a, a njime ravnaju neki od najslavnijih svjetskih dirigenata. Orkestar nadilazi kulturne granice i nastupa širom svijeta. Tisuće mladih glazbenika od 14 do 24 godine javlja se svake godine na audiciju. Među njima se odabire 140 zvijezda u usponu koje će zajedno nastupati godinu dana.

Njemački dirigent Claus Peter Flor svoj će prvi nastup s OMEU ovog proljeća obilježiti zahtjevnim programom Szymanowskog, Wagnera i Liszta, čija se dvjestogodišnjica slavi ove godine. Nakon razdoblja proba i koncerata u poljskom Łódźu (27. ožujka i 1. travnja), OMEU putuje u Mađarsku kako bi održao završni koncert Budimpeštanskog proljetnog festivala (3. travnja) u čast mađarskog predsjedanja Europskom unijom, a zatim u Beograd (4. travnja). Nakon zagrebačkog koncerta (5. travnja) slijede koncerti u Ravenni (7. travnja) i Milanu (10. travnja). Nakon drugog razdoblja proba, legendarni glazbeni direktor OMEU, Vladimir Aškenazi, u talijanskom će Comu (21. travnja) i švicarskom Interlakenu (23. travnja) dirigirati mladim europskim zvijezdama na dva koncerta povodom Shakespeareovog i Prokofjevljevog rođendana. Turneja će završiti koncertom komorne glazbe u Interlakenu na uskršnju nedjelju (24. travnja).

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here