Početna ZG vodič Kultura (vodič) “Stilske vježbe” obilježavaju 45 godina igranja

“Stilske vježbe” obilježavaju 45 godina igranja

688
0

Proslavljene “Stilske vježbe”, predstava koja je bila uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istim glumcima, proslavit će u nedjelju, 3. veljače u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 45 godina izvođenja.

“Stilske vježbe” je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua. Tomislav Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju. Riječ je o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života, koja se u tumačenju Pere Kvrgića i Lele Margitić predstavi na dvadesetak različitih načina pripovijedanja.

Odmah po premijeri predstava je postala hit sezone, u idućih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvođenja partnerica Peri Kvrgiću bila je Mia Oremović, a od 1970. tu ulogu preuzima Lela Margitić.

Zahvaljujući majstorskim glumačkim kreacijama Lele Margitić i Pere Kvrgića, interes publike za tom predstavom ne jenjava, te ona dugi niz godina s lakoćom puni dvorane, a u predstavi uživa publika svih generacija, ističe se na mrežnim stranicama Kazališta Planet Art.

Raymond Queneau (Le Havre, 1903. – Pariz, 1976.) diplomirao je filozofiju, a strastveno se zanimao za matematiku, lingvistiku, književnost i psihoanalizu. Sudjelovao je u nadrealističkom pokretu. Najpoznatije mu je djelo “Stilske vježbe” iz 1947. (Exercices de style) u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike.