Početna Grad Zagreb Štampar apelira na roditelje: “Ne smijete ignorirati cijepljenje!”

Štampar apelira na roditelje: “Ne smijete ignorirati cijepljenje!”

1766
0
Cijepljenje kao preventiva bolestima uzrokovanih HPV-om
Foto: Pixabay

Tema HPV-a, humanog papiloma virusa koji, kako kaže struka, uzrokuje karcinom vrata maternice, aktualna je uvijek. Površan pregled srodnih članaka u domaćim medijima posljednje 2-3 godine daje naslutiti kako su stručnjaci nerijetko nesložni u ocjenama učinka i učinkovitosti cjepiva i načinima na koje se predstavlja.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, nedavno je na stručnom skupu organiziranom na temu prevencije raka maternice i ostalih bolesti uzrokovanih HPV-om izrazio zabrinutost razinom educiranosti roditelja o ovom smrtonosnom virusu. Također je “sramotnom” nazvao razinu njihova interesa za programe i edukacije koje gradske zdravstvene institucije provode kako bi se svijest o važnosti prevencije izdigla iz senzacionalizma u medijima te sporednih i neutemeljenih informacija o (ne)učinkovitosti ili opasnosti cjepiva.

“Kada je počeo sa cijepljenjem prije osam godina, Zagreb je imao odaziv od 20%, danas je to palo na samo 8%, dok Rijeka prednjači s 50% cijepljenih djevojčica. Molim sve roditelje, sve koji su uključeni u život naše djece, da se ponašaju odgovorno prema njima i njihovom zdravlju” – Zvonimir Šostar

O razlozima zbog kojih roditelji često izbjegavaju cjepivo protiv HPV-a i opravdanosti sumnji u njegovu učinkovitost, razgovarali smo s prim.dr.sc. Marinom Kuzman, prof.v.š., dr.med., voditeljicom Službe za školsku i adolescentnu medicinu unutar Zavoda.

“Prema istraživanjima koja su provođena u zemljama koje su u različitim razdobljima uvodile cjepivo, razlozi za neodazivanje na konkretne preventivne programe i akcije su kompleksni”, mišljenja je dr. Kuzman.

“U prvom redu to je nedostatak objektivnih informacija o samoj bolesti i njezinim posljedicama. Roditelji često nameću pitanje zbog čega se cijepljenje provodi u mladoj dobi, a bolesti HPV-a dolaze isključivo kao posljedica spolnih odnosa. Čini im se da njihova djeca nisu u dobi kada je to važno. Osim toga, nažalost, do njih slabo stižu informacije o registriranoj učinkovitosti cjepiva i nepostojanju neželjenih ozbiljnih nuspojava. Muči ih pitanje zašto cjepivo, ako je djelotvorno i opravdano, nije besplatno za sve djevojčice u Hrvatskoj, odnosno zašto nije u redovitom programu. Naravno, ulogu tu imaju i neki osobni stavovi prema zloćudnim bolestima, spolno prenosivim infekcijama kao i preventivi općenito.

Kako educirati roditelje?

“Na predviđenim roditeljskim sastancima nastoji se odgovoriti na takva i slična pitanja i dvojbe, osobito na učinkovitost i nuspojave, kao i na dob, odnosno potrebu daljnjeg kontroliranja. Nedvojbeno je da su pravilne i poštene informacije često presudne, kao i tuđa iskustva i predočavanje znanstvenih činjenica. Naravno, nije neobično postavljati pitanja”, objašnjava dalje  dr. Kuzman.

Medijski napisi i dijalog neminovno utječu na stav i postupke roditelja. Dr. Kuzman dijeli Šostarovu zabrinutost utjecajem medija, kao i stupnjem njihove osvještenosti po pitanju što su činjenice, a što nepotrebne i opasne spekulacije.

Stručnjaci i znanstvenici, kao i oni koji se ozbiljno i profesionalno bave preventivnim aktivnostima nemaju uvijek vremena niti volje, a iskreno niti vještina, za suprotstavljanje senzacionalizmu i širenju neodgovorne panike i neprovjerenih informacija. Mediji im zapravo mogu i trebaju pomoći, ne dajući prostor onima kojima je cilj širenje sumnji i teorija zavjere. Stoga apeliramo na medije da budu saveznici u širenju znanstvene istine. U ovom slučaju, to je sprječavanje više od stotinu smrtnih slučajeva žena u Hrvatskoj godišnje”, tvrdi doktorica Kuzman.

Nacionalni preventivni program

“Upravo u vezi s pitanjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, u Zavodu je u Službi za školsku i adolescentnu medicinu, a uz podršku Grada Zagreba, organizirano Savjetovalište za mlade. Ono radi dva puta tjedno, a omogućava ginekološke preglede i potrebne obrade kako bi se pružili adekvatni savjeti i odgovori”, ističe.

“Također, unutar Centra za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo od 2012. provodi se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Tijekom dvije godine u Zagrebu je na preventivni pregled pozvano 130.000 žena koje na ginekološkom pregledu nisu bile duže od tri godine. Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva 400, a umire više od 100 žena. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi 40-49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. 2012. godine u Hrvatskoj je oboljelo 320 žena (stopa 14,4/100.000), a godinu poslije 127 žena (5,7/100.000). Uzročno je povezan s HPV infekcijom. Redovitim ginekološkim pregledima moguće je otkriti promjene na vratu maternice u znatno ranijim stadijima, u kojim je bolest izlječiva uz potpuno očuvanje zdravlja žene”, zaključuje dr. Kuzman.

U pozivnom pismu, koji žene dobivaju na kućnu adresu, nalazi se informativni i edukativni letak te ime, prezime i radno vrijeme ginekologa kod kojeg žene mogu ostvariti pregled. Za individualno savjetovanje, žene se mogu naručiti na besplatni info telefon 0800 200 166

DOBRO JE ZNATI:
Centar za preventivnu medicinu Službe za javno zdravstvo, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, provodi Program pregleda i savjetovanja za 500 adolescenata i mladih koji imaju problema s prehrambenim navikama – pretilost.

Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo provodi preventivne zdravstvene radionice za djecu nižih razreda osnovnih škola Grada Zagreba na temu uravnotežene prehrane i važnosti redovite tjelesne aktivnosti s ciljem usvajanja pozitivnih zdravstvenih navika i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti poput debljine, dijabetesa i srčano žilnih bolesti. Osim toga provodi i radionice prevencije nasilja i promoviranja nepušenja.

U Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti provode se dva programa: Škola nepušenja i Škola za roditelje.

ŠKOLA NEPUŠENJA zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program škole traje pet dana, a u okviru uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Projekt ŠKOLA ZA RODITELJE zamišljen je kao dodatna pomoć roditeljima adolescenata s poremećajima u ponašanju, kao i onim roditeljima koji ne znaju kako komunicirati s vlastitom djecom. Cilj ovakvog rada je pružiti priliku roditeljima da prepoznaju vlastite pogreške i usvoje učinkovitije stilove odgoja i komunikacije sa svojim adolescentima.