Početna Događanja Solar World Cinema – budućnost filmskih projekcija

Solar World Cinema – budućnost filmskih projekcija

1172
0

„Brings unseen films to unusual places!“ – slogan je iza kojeg stoji nizozemska kompanija Solar World Cinema, idejni začetnik ideje kina na solarnu energiju, kina koje je dostupno svima.  Open air kino koje je u potpunosti samoodrživo, izvrstan je medij za zabavu, ali i edukaciju pa slobodno možemo reći da Solar World Cinema predstavlja budućnost filmskih projekcija.

Tvrtka VIA SOLIS tu istu budućnost donosi u Hrvatsku. Danas smo imali priliku nakratko vidjeti kako funkcionira  SOLAR CINEMA ADRIA – prvo kino na ovim prostorima u potpunosti realizirano putem obnovljivog izvora energije – solarne energije. U svom punom sjaju oprema će se večeras premijerno koristiti u Parku Maksimir, gdje će posjetitelji festivala SCREEN on the GREEN moći pogledati film „A brilliant young mind“, redatelja Morgana Matthewsa.

„Drago nam je da vam možemo prezentirati prvo solarno kino u Hrvatskoj. Naime, fotonaponski sustav na kombi vozilu skuplja sunčevu energiju tijekom dana i pretvara ju u sliku i zvuk kino projekcije pod zvijezdama. Ovo je šesta godina da u Zagrebu organiziramo festival Screen on the Green, ali ovo je i posebna godina, upravo zbog specifičnosti opreme koju ćemo od sada koristiti za naše projekcije – rekao je direktor tvrtke VIA SOLIS i organizator festivala Screen on the Green, Boris Šimičević.

Prošle godine tvrtka VIA SOLIS povezala se sa SWC iz Nizozemske preko koje je nabavljena sva potrebna oprema, ali i dobiven know-how neophodan s obzirom na specifičnost i unikatnost cijelog sustava. Također, u sklopu licence dobivena su i prava na javno prikazivanje filmova iz programa Go Greener Shorts, kratkometražnih filmova s tematikom obnovljivih izvora energije, a koje ćemo imati prilike vidjeti ovaj vikend u Parku Maksimir.

 „Sa Solar Cinema, kinom realiziranim putem sunčeve energije, u Nizozemskoj smo krenuli još 2006. godine. Naknadno smo taj koncept prenijeli na Južnu Ameriku, gdje Ecocinema kao podružnica funkcionira u Čileu, Urugvaju, Meksiku i Brazilu. Naš cilj je da Solar Cinema postane mreža solarnih kina u čitavom svijetu, pa smo zato i ovdje kako bismo s vama podijelili naše znanje i iskustvo. Iako smo već direktno radili i sa Pula film festivalom po pitanju opreme, ovo je prvi puta da prezentiramo Solar Cinema Adria – kompletno rješenje prema našoj licenci, u Hrvatskoj.“ – podijelila je s prisutnima Maureen Prins, osnivačica kompanije Solar Wold Cinema.

Projekt Solar Cinema Adria sufinanciran je od strane Hamag-Bicra gdje smo na natječaju Poduzetnički impuls prepoznati kao poseban i perspektivan projekt u konkurenciji preko 1000 drugih projekata. Također, želio bih se zahvaliti svim sponzorima te pokroviteljima ovogodišnjeg Screen on the Greena, Gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici Grada Zagreba“ – zaključio je Boris Šimičević.

Park Maksimir (vellika pozornica) – SOLAR CINEMA ADRIA

  • 18:30h Foto radionica – by Foto-tečaj
  • 19:30h Amaterapeuti
  • 21:00h Go greener shorts
  • 21:15h BRILLIANT YOUNG MIND imdb1
04. 06. 2016.

Park Maksimir (vellika pozornica) – SOLAR CINEMA ADRIA

  • 18:30h Filmska radionica za djecu
  • 21:00h Go greener shorts
  • 21:15h THE LITTLE PRINCE imdb1
05. 06. 2016.

Park Maksimir (vellika pozornica) – SOLAR CINEMA ADRIA

  • 18:30h VFK – Veliki filmski kviz by fak.hr
  • 21:00h Go greener shorts
  • 21:15h LIVING IS EASY WITH EYES CLOSED imdb1