Početna Moj Zagreb Novosti Šest zlata hrvatskih inovatora u Rumunjskoj

Šest zlata hrvatskih inovatora u Rumunjskoj

508
0

Ilustracija (foto: Shutterstock)Hrvatski inovatori osvojili su na završenoj europskoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Iasiju u Rumunjskoj 14 vrijednih priznanja, priopćeno je danas iz Hrvatskog saveza inovatora.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji 300-tinjak izložaka, 11 hrvatskih inovatora osvojilo je 14 priznanja na izložbi na kojoj je dodijeljeno ukupno 140 nagrada.

Savez inovatora Zagreba dobio je Grand prix Euroinventa kao izvršni organizator najboljeg ukupnog nastupa. Najbolji hrvatski izlagač i na toj je izložbi Marko Kravar, koji je za Crofender nagrađen zlatnom medaljom, a za kvačice “Peg” brončanom medaljom.

Najbolji je mladi inovator učenik Željezničke tehničke škole iz Zagreba Matej Bošnjak, čiji je Automatizirani notni stalak uz zlatnu medalju osvojio i pehar i diplomu izvrsnosti Moldavskog ministarstva obrazovanja.

Dobitnici su ostala četiri hrvatska zlata Marijan Biljan za Dodatnu napravu za održavanje osobne higijene, Melita Pavlek Močan za Cosmel-prirodnu organsku kozmetiku, Slobodan Rajić za Uređaj za uklanjanje dlaka RS 1, te Martin Šarčević i Marijan Hreljac za cijevni mačak (za zaustavljanje protoka medija u naftnim i ostalim bušotinama).

Osvajači su četiri srebrne medalje mladi zagrebački inovatori Bojan Ciglenečki za Eco-clean, Matija Dabić za Upravljanje zvučnom sklopkom pomoću mikroupravljača, grupa inovatora iz Udruge inovatora FSB-a, Adam Gračanin, Gianluca Zaimović, Slavko Hlupić, Dominik Žinić, Damir Matijak za Sklopivi reklamni stolac za ugostiteljstvo i Marina Črnac iz Medulina za Vlažne maramice za čišćenje mobitela.

Forum rumunjskih inovatora i Europedirect nagradili su posebnom diplomom znanstvenog reda “Aurel Vlaicu” tajnika Hrvatskog saveza inovatora Nevena Markovića. (Hina)