Početna Izbor Savjeti za uspješnu meditaciju

Savjeti za uspješnu meditaciju

313
0

Masatoshi Yoshinaga, direktor japanske elektroničke tvrtke „Fuji electric“, jednom prilikom je izjavio: ‘Meditacija me možda neće odvesti u raj, ali u ugodnom ambijentu, tijekom meditiranja uvijek imam osjećaj da sam na najboljem putu da upravo tamo stignem.

Istraživanje dr. Valdemara Haasa (Državno sveučilište Arizona) pokazalo je da praktikanti meditacije imaju stabilniji autonomni živčani sustav i zato su otporniji na stres. Oni mirnije reagiraju na stresne podražaje i općenito su manje napeti od nemeditanata.

Kroz meditaciju možemo doživjeti veću koncentraciju i mir. Vrijeme meditacije nije toliko bitno koliko koncentracija prilikom meditacije. Ako možemo meditirati u tišini 5 minuta možemo i doživjeti uzvišenost, duhovni mir i prirodnu sreću.

1. Smirite um

Cilj meditacije je prijeći granice uma, a to se ne može postići misleći. Kad je naš um miran ulazimo u novu svijest, neograničenu intelektualnim umom. Sa smirenim umom doživjet ćemo mir.

2. Koncentracija

Što god da radimo bit ćemo uspješni samo ako se u cijelosti koncentriramo na to. Kad želimo meditirati onda je potrebno isključiti sve ostalo osim pažnje na meditaciju.

3. Mjesto meditacije

Vrlo je važno svakoga dana naći mirno mjesto. Možete koristiti kut sobe gdje možete staviti sliku sveca, učitelja koji Vas inspirira ili cvijeće i svijeće. Meditacijom svakog dana na istom mjestu stvarate meditativnu-pozitivnu atmosferu u tom području.

4. Želja – težnja

Ako smo gladni onda jedemo. Isto je s meditacijom, ako nismo zadovoljni kako se osjećamo, što imamo i želimo otkriti prirodnu sreću onda smo motivirani za meditaciju svakog dana.

5. Upornost i strpljenje

U početku ne možemo očekivati rezultate preko noći. Svako meditiranje pridonosi pa makar i ne imali zavidno iskustvo. Ako vježbamo iskreno napredovanje je zagarantirano.

6. Koristite kvalitete nadahnuća iz srca

Srce je mjesto gdje se nalazi duša. Ako se fokusiramo mislima na srce, automatski naše misli imaju manje energije. Koncentracijom na srce doživljavamo prostranstvo meditacije.

7. Njegujte sreću

Vrlo je važno da shvatimo cilj meditacije, a to je uzdignuti svijest i imati pozitivniji pogled na život i sebe. Ako meditiramo na pravilan način tako će i biti.