Početna Moj Zagreb Novosti Sarajevsku ulicu i ekološke autobuse plaća EU

Sarajevsku ulicu i ekološke autobuse plaća EU

936
0

Autor:
Jozo Renić
[email protected]

Nensi Radulović (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Ured gradonačelnika pripremio je popis projekata za financiranje iz fondova EU-a. To su u prvom redu neki važni razvojni projekti poput Obrtničkog centra, Tehnološkog parka, Kongresnog centra, Šarengradske ulice, Tramvajske remize Blato, tu su i metro, jarunski most… Od tog popisa želja za sada je Europska unija odobrila financiranje nabave 40 niskopodnih autobusa s pogonom na bioplin te rekonstrukciju Sarajevske ulice, premda bi Grad rado u europski plan ugurao i dovršetak Radničke ceste. Na čekanju je i odobrenje za financiranje gradnje nekih zamjenskih objekata domova zdravlja, na primjer u Podsusedu, na Bukovcu, Žitnjaku i u Sesvetama, gradnja novog sportskog centra Grana-Klaka, nekoliko dječjih vrtića te dogradnja desetak osnovnih škola i sportskih dvorana.

Dvadesetak službenika iz Gradske uprave ide na obuku kako bi se ispunio zahtjev iz Europske unije za potrebnim stručnim kadrom u Zagrebu. Obrazovanje će trajati oko 10 mjeseci, i to na seminarima o ekonomskoj politici EU-a, kako se prave projekti, gdje su natječaji, kako se pišu izvještaji Europskoj komisiji itd. Tako će naš grad moći ući u ravnopravne pregovore za iskorištavanje europskih fondova. Vanjski konzultanti neće se uzimati jer to ne dopušta trenutačno ekonomsko stanje.

– Tri i pol milijarde eura će doći 2012. i 2013., a da bi Zagreb izvukao svoj dio, moramo ispuniti jedan od uvjeta, a to je da imamo educiran stručni kadar koji će nositi te projekte – kaže nam Nensi Radulović, šefica Službe za europske integracije i fondove EU-a pri Uredu gradonačelnika. – Kada dobijete novac, od toga trenutka projekti se moraju raditi po pravilima EU-a. Ako iskočite iz procedure, napravite pogrešku, sav novac morate vratiti. EU daje 80 posto novca, ali ako se projekti pokažu promašenima, vratit ćemo sav iznos vrijednosti projekta. Pogreške bi nas mogle skupo stajati. Isto tako, bez kvalitetne i stručno osposobljene gradske uprave sredstva iz EU- -fondova ostat će neiskorištena i Bruxelles će ih povući natrag u svoju blagajnu.