Početna Vijesti Kultura Samoborski fašnik počinje sutra u podne

Samoborski fašnik počinje sutra u podne

993
0

S konfenerncije za novinare Samoborskog fašnikaSve je spremno za otvaranje jubilarnog, 185. samoborskog fašnika sutra točno u podne, najavili su organizatori fašnika, Turistička zajednica i Grad Samobor, u pratnji tradicionalnih fašničkih likova.

Brojni i raznovrsni programi održavat će se vikendima te sve tradicionalno završava na pokladni utorak 8. ožujka ove godine, najavljeno je na konferenciji za novinare u restoranu Samoborska klet u Samoboru.

Lela Rončević, mr. etnologije i viša kustosica u Samoborskom muzeju, najavila je kratkom šetnjom kroz povijest samoborskog fašnika prvu monografiju te manifestacije, koja je iznova rođena 1860. kada je Josip Kompare u performerskoj maniri na gradskom trgu započeo sa svojim legendarnim fašničkim spelancijama i predstavio prva alegorijska kola kao oblik društvene kritike.

-	Fašnički likovi sa zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Frankićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom ŽarkomIstaknuto je kako je Fašnik obilježio duh ovih prostora, a prije svega postao prepoznatljiv satiričkim odnosom prema vlasti, danas jednako živahan kao i kada je izašao prvi broj Srake, kultnog fašničkog humoristično-satiričkog lista.

Novi broj Srake i Ričeta iz samoborske kuhinje, ogranka Matice hrvatske, već je izašao i besplatno će se dijeliti posjetiteljima tijekom Fašnika.

– Svi koji cijele godine nose maske mogu iskoristiti priliku i ovih dana napokon ih skinuti – rekao je u ime vlasti zamjenik samoborskog gradonačelnika Hrvoje Frankić pozivajući sve željne maskiranja i dobre zabave u Samobor već sutra na otvorenje, odnosno proglašenje Slobodne Fašničke Republike s temom Fašnički politički vremeplov.

Novost je da će ove godine tradicionalna ceremonija otvaranja Fašnika, preuzimanja ključeva Grada i proglašenja Slobodne Fašničke Republike započeti sutra, a ne kao do sada petkom uvečer.

Fašnički likovi– U subotu i nedjelju od 15 sati počinje tradicionalna povorka mjesnih odbora, a očekuju se grupe iz Makarske, Bribira, Čakovca, Crikvenice… –  najavila je zamjenica direktorice Turističke zajednice grada Samobora Marijana Obad Slamar dodajući kako je parkiranje u Samoboru tijekom programa za sve posjetitelje besplatno, a na raspolaganju je i šest posebno označenih parkirališta, među kojima je najveće na prostoru bivše vojarne.

I ove je godine Turistička zajednica, uz suradnju Poduzetničkog centra Grada, organizator Fašnika.

Organizatori su ponosno istaknuli i značajan uspjeh Samoborskog fašnika na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži Facebooku, na kojoj službena stranica manifestacije bilježi veliko zanimanje i trenutačno je po broju posjetitelja najbrže rastuća stranica u Hrvatskoj! Najavljene su dodatne aktivnosti i bogata nagradna igra koja je već u tijeku na ovom virtualnom Fašniku putem posebno razvijene aplikacije koju održava samoborski Idea Studio u suradnji s portalom KupiMe.hr.

A da posjetitelji mogu na licu mjesta postaviti svoje fotografije na Facebook, pobrinula se tvrtka HSLogin.com s cloud projektom Sraka u oblacima.

Svim maskiranim posjetiteljima za vrijeme Fašnika osigurano je besplatno korištenje bežičnog (wireless) interneta u trajanju od pola sata na Trgu kralja Tomislava. Osim brze veze na hot spotu, mobilni surferi će moći pristupiti i svim bitnim sadržajima vezanima uz Fašnik, Turističku zajednicu i Grad Samobor, ali i ostalim online sadržajima, rekao je Ivan Pecotić iz tvrtke HSLogin.com.

-	Fašnički likovi i Marijana Karlović, vlasnica Samoborske kletiVažan dio svake manifestacije jest i njena ugostiteljska ponuda, stoga je za kraj Marijana Karlović, vlasnica Samoborske kleti, najavila poseban fašnički meni, a slična ponuda očekuje se i u ostalim samoborskim restoranima uz neizostavne domaće krafne, strateški raspoređene po gradskim punktovima.

Drugog će vikenda Samoborskog fašnika biti organiziran tradicionalni Dječji fašnik, uz povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina na velikoj pozornici i  zabavni Srakotrk, a za djecu će se tijekom cijelog Fašnika  odvijati svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina.

Poseban, Halternativni fašnik organiziran je za mlade kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici, gdje će oba vikenda od 21 sat uvečer pa do 4 ujutro održavati nastupi DJ-eva i koncerti, a sve će završiti velikim koncertom Leta 3 u utorak.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom od 21 sat.

PROGRAM SAMOBORSKOG FAŠNIKA .pdf

Više na: http://www.fasnik.com/