Početna Vijesti Business S Hypo ProTraderom trgujte uz maksimalnu pravnu zaštitu

S Hypo ProTraderom trgujte uz maksimalnu pravnu zaštitu

964
0

Foto: MMrezaHypo Alpe-Adria-Banka razvila je jednu od najsuvremenijih platformi za trgovanje financijskim instrumentima na globalnom tržištu.

Trgovanje financijskim instrumentima s razvojem novih tehnologija postaje sve zanimljivije i izazovnije brojnim ulagačima koji traže što kvalitetnije platforme preko kojih mogu brzo, efikasno i sigurno trgovati devizama, plemenitim metalima, dionicama itd. Na domaćem tržištu financija Hypo Alpe-Adria-Banka je razvila jednu od najsuvremenijih platformi koja je trenutno bez premca među konkurencijom. Radi se o specijaliziranoj platformi Hypo ProTrader za trgovanje financijskim instrumentima, koja je lako prilagodljiva kako profesionalnim investitorima tako i malim ulagačima.

Putem Hypo ProTradera klijenti mogu trgovati devizama i plemenitim metalima u više od 100 valutnih parova, a u planu je i skorašnje uvođenje trgovanja CFD-ovima (Contract For Difference). Korisnicima je platforma dostupna na tri načina: preuzimanjem na računalo, pristupom putem interneta te pomoću aplikacije za pametne telefone. Trgovanje je moguće 24 sata dnevno tijekom pet dana u tjednu uz stalno korištenje više od 50 tehničkih indikatora prema kojima se kreira strategija trgovanja. Jedina platforma ovakvog tipa u vlasništvu hrvatske banke gdje depozit položen za trgovanje podliježe hrvatskoj zakonskoj regulativi.

Na Hypo ProTrader platformi trguje se putem korištenja financijske poluge – tzv. margin trading koji predstavlja kolateral koji trader polaže na račun kao osiguranje od volatilnosti financijskog instrumenta kojeg drži u svom portfelju, koji uz pravilno korištenje može generirati velik pozitivan rezultat za korisnika, a gubitak je limitiran na uloženi polog (osim u slučaju izuzetno velikih pomaka na financijskim tržištima). Likvidnost za FX instrumente trgovanja pružaju poznate svjetske financijske institucije uz „one-click“ trgovanje i širok spektar različitih trgovinskih naloga, čime se korisniku omogućuje fleksibilnost i pravovremena reakcija na današnjem globaliziranom tržištu gdje se uspjeh i neuspjeh često svode na samo nekoliko sekundi sudjelovanja na tržištu.

„U današnjem poslovnom okruženju znanje i pravovremena informacija zlata vrijede. Zbog toga sam ponosan što smo prvi u Hrvatskoj u svoju ponudu uveli Hypo ProTrader uslugu te institucionalnim i privatnim ulagačima osigurali bolju anticipaciju volatilnih tržišnih kretanja, adekvatnije nošenje s rizicima i kvalitetnije upravljanje njihovim sredstvima. Trgovanje devizama i drugim imovinskim klasama vrlo je raširen u zemljama sa sofisticiranim financijskim tržištima“, ističe izvršni direktor Upravljanja bilancom i Riznice Hypo Alpe-Adria-Banke Constantin Cesnovar.

Kvalitete i performanse platforme Hypo ProTrader su na vrlo visokoj razini te se mogu uspoređivati sa sličnim proizvodima na svjetskom tržištu financija. Samo na deviznom tržištu, koje je najveće svjetsko tržište financijskih transakcija, prosječni dnevni volumen trgovanja premašuje 4 trilijuna dolara. U uvjetima gdje se novac obrće svake sekunde, 24 sata dnevno, vrlo je važno koristiti se platformom preko koje se može djelovati u tren oka i u bilo koje doba dana ili noći.

Deset koraka za uspješno trgovanje:

1. Odaberite platformu za trgovanjeVažno je izabrati platformu kojoj možete vjerovati, na koju se možete osloniti i koja pokriva sve potrebe za trgovanjem. Temelj povjerenja zasigurno će biti čvršći ukoliko pružatelj usluge posluje na hrvatskom tržištu i samim time podliježete zakonskoj regulativi Republike Hrvatske.

2. Psihološka priprema

Psihologija ima veliku ulogu u trgovanju. Nužno je biti fokusiran i ne gubiti živce. Ako niste spremni i koncentrirani na trgovanje, dobra ideja bi bila pričekati s donošenjem odluka i trgovanjem, barem za taj dan. Zapišite plan za trgovanje i imajte na umu kako trgovanje treba biti racionalan, a ne emocionalan proces te ako se prepustite emocionalnim odlukama, povećati ćete rizik i vjerojatnost neuspjeha. Možda ćete jednom i zaraditi emocionalno trgujući, ali nećete znati zašto ste točno profitirali i nećete biti u mogućnosti ponoviti uspjeh.

3. Procjena vlastite razine rizika

Trgovanje je rizično. U slučaju da se tržište kreće suprotno očekivanjima, morate znati koliko svog novca ste spremni riskirati prilikom trgovanja. Količina rizika koji ste spremni preuzeti, ovisiti će o različitim čimbenicima, uključujući osobnu preferenciju rizika te o iznosu kapitala koji je na raspolaganju.

4. Postavite ciljeve trgovanja

Ciljevi, bilo da su kratkoročni (dnevni ciljevi za profit) ili dugoročni (tjedni, mjesečni, godišnji) trebaju biti realni. Prije ulaska u pojedina trgovanja, trebate znati koliki rizik ste spremni prihvatiti. Pratite ciljeve i budite spremni prilagoditi ih tržišnim uvjetima, ako to smatrate potrebnim.

5. Napravite domaću zadaću

Prije nego što započnete dnevno trgovanje, trebate znati što se događalo tijekom noći te koji podaci izlaze kasnije tog dana, npr. neki od važnijih američkih podataka su: broj novozaposlenih (isključujući poljodjelstvo), indeks potrošačkih cijena (CPI) i odluka FOMC stopa.

6. Kreirajte radni prostor

Pobrinite se da radni prostor bude lišen smetnji. Uđite na platformu i provjerite je li ispravno postavljena i jesu li cijene, grafikoni i indikatori tehničkih analiza dobro vidljivi. Napravite popis važnih vijesti, podataka ili izvješća, koji izlaze tog dana.

7. Upoznajte se s uvjetima otvaranja i zatvaranja naloga

Prije nego započnete s trgovanjem, trebate znati na kojoj razini biste željeli postaviti poziciju/nalog (meta za profit, kao i za zaustavljanje gubitka). Uvijek imajte u vidu metu, na kojoj razini biste zatvorili nalog kada ga budete otvarali.

8. Vodite evidenciju trgovanja

Uvijek pokušajte izvući pouku iz onog što ste učinili. Ako ste zaradili na trgovanju, analizirajte zašto je dobro prošlo (nemojte se osjećati nepobjedivima, jer tada nećete naučiti ništa).

9. Razmislite o rezultatu trgovanja

Na kraju svakog dana trgovanja, uložite malo svog vremena kako bi proanalizirali što se dogodilo tog dana i razumjeli zašto ste tog dana profitirali ili izgubili. Procijenite volatilnost tržišta tog dana i vidite daje li to naznake o tome što očekivati sutra.

10. Ne ustručavajte se pitati za savjete

Kontaktirajte osoblje banke preko čije platforme trgujete i pitajte za savjet. S dobrim savjetima iskusnih financijaša lakše je ostvariti uspjeh.