Početna Izbor Hrvatski filmovi i ove godine među najbrojnijima na LET’S CEE Film Festivalu...

Hrvatski filmovi i ove godine među najbrojnijima na LET’S CEE Film Festivalu u Austriji

Opasno dobri filmovi moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE tijekom kojeg će biti prikazana čak 162 višestruko nagrađivana filma te će biti održano 140 premijera, a među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo filmovi iz Hrvatske. Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Šesto izdanje festivala LET’S CEE, održat će se od 13. do 22. travnja 2018. u Grazu, Villachu i po prvi put u Salzburgu, a brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz središnje i istočne Europe, bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

I ove godine na festivalu, bit će prikazani brojni hrvatski filmovi: igrani filmovi Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson, Comic Sans redatelja Nevia Marasovića, Dede hrvatske koprodukcije, Ivan redatelja Janeza Burgera, Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, dokumentarni film Moj život bez zraka redateljice Bojane Burnać, Ustrajnost redatelja Mihe Knifica, Trešnje redateljice Dubravke Turić, Marija redatelja Juraja Primorca, animirani film Medo Trapavko redatelja Tomislava Gregla, film za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu redateljice Čejen Černić te dokumentarni dugometražni film U slučaju rata redatelja Jana Geberta.

Osim projekcija hrvatskih filmova, ovogodišnje izdanje festivala LET’S CEE donosi i nove rekorde: ne samo da je povećan broj prikazivanja već i broj inozemnih gostiju među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta poput velike dame mađarske kinematografije Márte Mészáros; Yariva Lernera, direktora jednog od vodećih europskih filmskih studija Nu Boyana u Bulgarskoj; glumačkih zvijezda poput Karela Rodena iz Češke, Sabe Mubarak iz Jordana, Sebastiana Cavazze iz Slovenije, Leona Lučeva iz Hrvatske koji glumi u 3 filma koja će biti prikazana na festivalu (Ivan, Muškarci ne plaču i Rudar) te američke redateljice i feministice Stoye koju su njemačke novine nazvale “najperspektivnijom porno zvijezdom na svijetu”, kao i oko 150 drugih gostiju.

I prošlogodišnje izdanje festivala LET’S CEE u svojim je programima prikazao više hrvatskih filmova i manjinskih produkcija. Zvizdan Dalibora Matanića otvorio je festival, a bio je prikazan u natjecateljskom programu dugometražnih filmova zajedno s Ti mene nosiš Ivone Juka i hrvatsko-srpskom koprodukcijom Ničije dijete Vuka Ršumovića. U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova prikazani su Goli Tihe K. Gudac, dok je u konkurenciju kratkometražnih filmova uvrštena estonsko-hrvatska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren. Ti mene nosiš osvojio je nagradu za najbolji film, a posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma dodijeljeno je Životu s Hermanom H. Rottom. Osim filmova, priznanje za najbolju glumicu u natjecateljskom filmu osvojila je Ksenija Marinković za ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske.

Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. travnja na svečanoj dodjeli. Međutim, već se zna za dvoje dobitnika: Kira Muratova i Márta Mészáros. Ove dvije legendarne predstavnice istočnoeuropske kinematografije primit će Nagradu za životno djelo filmskog festivala LET’S CEE. Nekonformistička ukrajinska scenaristica i redateljica Kira Muratova je do danas jedna od najvažnijih protagonistica ruskog filma; s druge strane Márta Mészáros je velika dama mađarske kinematografije – obje se smatraju pionirima europske kinematografije. Mészáros je također prva žena koja je snimila dugometražni film u Mađarskoj, ali i prva koja je osvojila Zlatnog medvjeda.

Ostali kandidati ulaze u konkurenciju za osvajanje drugih novčanih nagrada i priznanja. Partner festivala Cineplexx dodjeljuje jednu od glavnih nagrada, a to je Nagrada za distribuciju u Cineplexxu u iznosu od 20.000 eura za jedan film iz Kategorije dugometražnog filma ili Kategorije obećavajućih debitanata; Osim ovog priznanja, najbolji filmovi će i ove godine osvojiti vrijedne novčane nagrade: Nagrada Danny Lerner u iznosu od 55.000 eura (od kojih 50.000 u uslugama) za najbolji film u Kategoriji dugometražnog filma, koji je donirao filmski studio Nu Boyana; Nagrada VdFS u iznosu od 1.500 eura za najbolji kratki film i Međunarodna nagrada UNIQA (također 1.500 eura) za najbolji film u Kategoriji obećavajućih debitanata. Novi sponzor filmskog festivala LET’S CEE, Western Union International Bank donira dvije nagrade publike (za dugi i kratki film) od po 1.000 eura.

Osim standardnog programa festivala, održat će se i Dani industrije: Ključni faktori za uspjeh u filmskom svijetu, na kojima će sudjelovati vrhunski austrijski i strani govornici iz svijeta filma. Dvanaest visoko-kvalitetnih prezentacija, dva uzbudljiva okrugla stola, niz kratkih video predstavljanja projekata i još mnogo drugih događaja, dio su ovog drugog izdanja Dana industrije LET’S CEE koji će se održati od 19. do 21. travnja 2018. godine u Beču.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here