Početna Događanja Retrospektiva najznačajnije argentinske redateljice Lucrecie Martel

Retrospektiva najznačajnije argentinske redateljice Lucrecie Martel

326
0

U ponedjeljak, 11. veljače i utorak, 12. veljače u kinu Tuškanac prikazuju se tri filma najznačajnije argentinske redateljice Lucrecie Martel. Riječ o djelima tzv. „Salta trilogije“, smještene u istoimeni redateljičin rodni gradić u argentinskoj provinciji, a uoči projekcije filma Močvara (2001), uvod u autoričino stvaralaštvo održat će naš cijenjeni filmski redatelj Zvonimir Jurić.

Program započinje u ponedjeljak, 11. veljače u 19 sati filmom Močvara (La Cienaga, 2001), redateljičinim debitantskim ostvarenjem nagrađenim u Berlinu i na Sundanceu. Riječ je o prvom djelu trilogije u čijem je fokusu svakodnevni obiteljski život, a film odlikuje sjajna atmosfera, nenametljiva režija, gotovo dokumentaristička autentičnost te autoričino sjajno poznavanje i opserviranje miljea i mentaliteta koji očito odlično poznaje.

U utorak, 12. veljače u 19 sati na rasporedu je nagrađivani film, psihološka drama Žena bez glave (La mujer sin cabeza, 2008), ujedno i zaključni dio „trilogije“. Redateljica detaljno i sugestivno prikazuje psihološka stanja i mijene protagonistice, a prikazivanjem zbivanja iz perspektive protagonistice učinkovito gledatelje uvlači u njezin intimni svijet, čime ih dovodi na nesiguran teren razlučivanja filmske stvarnosti od Verine mašte.

Mini-retrospektiva završava u utorak, 12. veljače u 21 sat projekcijom filma Sveta djevojčica (La nina santa, 2004). Središnji dio trilogije realiziran u produkciji Pedra Almodovara odlikuje osobeni vizualni stila koji križanjem erotskih motiva, moralističke drame i religijske tematike podsjeća na djela Krzysztofa Kieslowskog, Agnieszke Holland, a intimističkim ugođajem i na djela Erica Rohmera.

Raspored projekcija:

Ponedjeljak, 11.02.

19:00   Uvod: Zvonimir Jurić, filmski redatelj

Močvara / La Ciénaga (Lucrecia Martel, 2001), 103′

Utorak, 12.02.

19:00   Žena bez glave / La mujer sin cabeza (Lucrecia Martel, 2008), 87’

21:00   Sveta djevojčica / La niña santa (Lucrecia Martel 2004), 106′

Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove 10 kuna.

kinotuskanac.hr