Početna Događanja Rekordan broj mladih malvazija na En Primeuru 2019.

Rekordan broj mladih malvazija na En Primeuru 2019.

Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na upravo završenom tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.

„Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju sa karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

„Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke.  Izvoz vina porastao je za više od 22 posto  u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

„I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze“, istaknuo je Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.

 

Dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka te zaključio kako se u mladim malvazijama odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima, a zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove će se godine piti odlična vina – na radost ljubitelja najpoznatije istarske sorte.

 

Fotografije Tomislav Smoljanović

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here