Početna 1NA1 Raznolikost krajobraza Bojana Doleneca

Raznolikost krajobraza Bojana Doleneca

0

U posljednje vrijeme akademski slikar Bojan Dolenec intenzivno traga za osobitostima krajobraza,koja ga ponajprije nadahnjuju ali i potiču u realizaciji ciklusa posvećenog prirodnim ljepotama i njihovim često neobjašnjivim karakteristikama.

Dolenec s jednakim žarom, s istom strasti slika i primorske i kontinentalne motive, ističući u prvi plan njihovu iznimnost, nevjerojatnu igru prirode u konstruiranju pejzaža.

Niz likovnih djela izveden je u klasičnoj tehnici, u ulju ili akrilu na platnu ili pak u kombinaciji s alabasterom, u slučaju sjajnih slikoskulptura.

Svi krajobrazi nose temeljni pečat, čudesnih prizora voda, planina, oblaka, šuma, mora, njihovih dodira i prepletanja jer pred nama promiču prizori mitske zemlje, čiste i nezagađene, onako kako je danas zamišljamo, onako kakva je nekoć i bila.

Kolor je mjestimice žestok i brutalan,bučan i dubok ili pak nježan, jedva prisutan, umiren i odmjeren kod istih motiva i sličnih tema.

Složenost i raznolikost tehnika koje Dolenec prakticira omogućuje mu sve zanimljivije rezultate, ali i likovne dosege, sve više uranjajući u motiv i strukturu izvedbe.

Ciklus raznolikih krajobraza Bojana Doleneca iako brojan i već sada vrlo sugestivan tek je na početku stvaranja impresivnog niza djela.

Miroslav Pelikan