Početna 1NA1 Razgovor u povodu – slikar Duško Šibl

Razgovor u povodu – slikar Duško Šibl

176
0

Slikar Duško Šibl istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.

Opći je dojam da vam je publika sklona. I kritika također.

Ne znam koliko su mi publika i kritika skloni, ali znam da postoji krug ljudi, a međi njima i priličan broj eminentnih intelektualaca, kritičara, pisaca, glazbenika, plesača i umjetnika svih vrsta koji razumiju i vole to što radim. I na tome sam im zahvalan jer bez reakcije i empatije ovih 40 godina “umjetničkog djelovanja” ne bi imalo nikakvog smisla.

Često putujete, Zagreb, Opatija, London, prije je na popisu bio i Dubrovnik. Donose li putovanja inspiraciju?

Promjena mjesta boravka svakih nekoliko tjedana je integralni dio mog života i već godinama u tome ne primjećujem diskontinuitet. Riječ inspiracija je meni sinonim za radne navike i vrijeme i prostor koje mogu posvetiti slikarstvu.
U Londonu nastaju komorne stvari – papiri, kolaži, skice i bilješke . U Zagrebu se mogu razmahati i nastaju veće slike, a u Opatiji u kojoj mi je još sve novo, nastali su neki novi i drukčiji radovi.

Što je trenutno novo u atelijeru?

Novost u atelijeru je da je cijeli zakrčen starim slikama koje godinama nisu vidjele svjetlo dana, pa su samim tim postale nove jer ih vidim sasvim novim očima. Neke će ići pred publiku a neke ne. Da ili ne to je pitanje! A vremena je sve manje!

Kada ćemo vidjeti ciklus pejzaža u javnosti?

Pejsaža nikad nisam imao puno. Slikao sam ih za vrijeme Domovinskog rata, grozničavo i gotovo isključivo u Dubrovniku. Ovo što mi je preostalo nije dovoljno za neku veću izložbu.
Obećao sam sebi da ću kad prođe gužva naslikati još pejsaža – i onih južnih, intenzivnih dubrovačkih i novih kvarnerskih, suptilnih i smirenih.

Planovi za ovu godinu?

Poslije Mimare i monografije mali predah, a onda izložba u Sarajevu – treća po redu, ovaj put za vrijeme Filmskog Festivala u kolovozu, a izložit ću ciklus slika s temama – Držić, commedia erudita i commedia Dell’Arte.

Nadam se ljetos i monografskoj izložbi u Osijeku sličnoj ovoj u Mimari, a početkom 2021. u Splitu s novim stvarima.

Miroslav Pelikan