Početna 1NA1 Razgovor u povodu – Vitold Košir izlaže u Gliptoteci

Razgovor u povodu – Vitold Košir izlaže u Gliptoteci

1302
0

Vitold Košir, svestrani je umjetnik, akademski je kipar i akademski glazbenik, autor je niza zapaženih izložbi, kreator vrlo zahtjevnog i specifičnog likovnog opusa. Sredinom lipnja ove godine predstavlja se samostalnom izložbom u Gliptoteci.

Gospodine Košir, 12.6. otvarate izložbu u iznimno uglednoj zagrebačkoj Gliptoteci. Što izlažete?

Izlažem skulpture inspirirane glazbom. Radi se o mojim sasvim intimnim vizijama kako glazba IZGLEDA. Dio skulptura inspiriran je točno određenim kompozicijama od klasike, jazza, rocka do minimalizma. Šostakovič, Rolling Stones, EsbjornSvensson trio, Stravinski, Papandopulo, ArvoPart…

Donosim i skulpture potaknute muzičkim oznakama – Allegro appasionatto, Largo.

Temeljni materijali su beton i željezo.

Moji omiljeni, brzi, urbani materijali.

Kako pristupate odaberu muzičkih djela za izložbe?

Mislim da to potpuno izmiče voljnom procesu pa teško riječima mogu odgovoriti na Vaše pitanje.

Glazba me ponekad zaokupi, zamrzne, naprosto pomete. Nisam je se u stanju riješiti, proganja me i obuzima sve dok ju ne izbacim i porodim u formi skulpture.

Koliko je važan odabir motiva?

Musorgski je svojedobno inspiriran likovnim motivima Viktora Hartmana komponirao „Slike s izložbe“  Moja izložba će možda biti svojevrsna inverzija:

Komponirao sam skulpture motivirane glazbom.

Kako balansirate između kiparstva,klasične  glazbe, sokolarstva i popularne glazbe?

Taj balans je prirodan.Sve su to sastavni dijelovi mene. Nadopunjuju se i ispunjavaju me.

Kako uopće doživljavate različite aspekte umjetnosti?

Razlike su samo u izričaju i materiji. Mislim da je ishodište umjetnosti u dubini autora i poanta je da dopre i pobudi isti taj dio kod slušatelja ili gledatelja. U likovnim umjetnostima i glazbi često se radi o neverbalnoj komunikaciji koja je možda i brža i izravnija. Verbalna komunikacija je u opasnoj poziciji da uvijek pokrene i naš razumski dio što često zamagljuje i komplicira transfer emocije.

Postoji li nešto s čime ste se željeli baviti ali jednostavno niste imali vremena?

Uvijek sam si želio zaraditi brdo love. Do sada nisam stigao a i da zaradim mislim da bi se naprosto nastavio baviti samo kiparstvom, glazbom i sokolarstvom. Tako da ću tu želju vjerojatno ostvariti u nekom drugom životu.