Početna Izložbe Ravnatelju MUO-a uručeno odličje viteza reda talijanske zvijezde

Ravnatelju MUO-a uručeno odličje viteza reda talijanske zvijezde

MUO slavi 135 godina postojanja
Spread the love

U utorak 17. veljače, u povodu 135 godina od osnivanja Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), razgled stalnog postava muzeja bio je besplatan, a tu pogodnost iskoristilo je šestotinjak posjetitelja.

Obljetnička svečanost održana je u večernjim satima i okupila je brojne suradnike te ravnatelje gradskih muzeja i kulturnih institucija. Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović podsjetio je na njegovu bogatu prošlost te najavio neke od planova za budućnost,

Podsjetio je na proteklih desetak godina i više od 200 izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt, ali i u dvadesetak europskih država te diljem Hrvatske. Istaknuo je prosječni godišnji posjet Muzeju koji se kreće oko brojke od sto tisuća osoba, što je za hrvatske i zagrebačke muzeje respektabilan broj.

Emanuela d’Alessandro, talijanska veleposlanica u Hrvatskoj, na svečanosti je Miroslavu Gašparoviću uručila odličje viteza reda talijanske zvijezde (Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia), koju talijanski predsjednik dodjeljuje osobama zaslužnim za promicanje suradnje i prijateljstva s Italijom. Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović dodala je kako se MUO iznimno kompleksnim izložbenim projektima, interdisciplinarnošću i međunarodnom suradnjom, uvijek znao prilagoditi posjetiteljima, a rezultati su vidljivi i van grada Zagreba.

U okviru svečanosti potpisan je ugovor o donaciji Oskara Kogoja (1942.), slovenskog dizajnera, akademika i umjetnika koji je Muzeju darovao osamdesetak predmeta, većinom staklenih čaša, vrčeva i pokala te kataloge, knjige, plakate i predmete od drva.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here