Početna Sport Rat za zagrebačke odbojkaške milijune

Rat za zagrebačke odbojkaške milijune

Spread the love
Vojni analitičar bi napisao kako su specijalne postrojbe Predsjednika Barača, upale na neprijateljski teritorij i drže u opsadi samu srž hrvatske odbojke. Politički komentator bi kazao kako je propao i zadnji pokušaj mirnog rješavanja problema, te se u državi Odbojci problemi rješavaju nasilnim sredstvima.
Svi ostali su zapanjeni razaranjem zagrebačke odbojke, kojim zapovijeda, po svemu sudeći, Zdeslav Barač, neuništivi predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza. Bez imalo sentimenta, zaustavio je sav rad i financiranje 18 klubova s više tisuća sportašica i sportaša svih uzrasta, te najtrofejniji hrvatski odbojkaški klub, sinonim za odbojkaški sport, zagrebačku „Mladost”. Sve radi, naravno, novca.
Nagrada za pobjednika ovog rata je kontrola nad 4 do 4,5 milijuna kuna, koliko grad Zagreb godišnje izdvaja za odbojkaški sport. Naime, gradski novac, za pojedine sportove, distribuira se putem lokalnih saveza, koji su udruženi u Zagrebački sportski savez. Kontrolu nad novcem za odbojku, već godinama, ne ispušta iz ruku tajnik gradskog odbojkaškog saveza, nekad glasoviti igrač i trener, Vinko Dobrić. Financijsku rječicu usmjeravao je put „Mladosti”, ali su i do mnogih malih klubova stizali potočići gradskog novca.
Neki su dobili malo više, neki malo manje. Bilo je rasprava i o potrošenim dnevnicama, troškovima putovanja i reprezentacije. Po svemu sudeći bilo je i ljubimaca, ali je sustav, uglavnom funkcionirao. Na lokalnoj razini, Zagreb ima vrlo dobro ustrojena natjecanja, u kojima, u niz dobnih skupina, prilično masovno sudjeluje 18 klubova u obje, ženskoj i muškoj konkurenciji.
Prilika za preuzimanje kontrole nad gradskim novcem, ukazala se nedavnim istekom mandata predsjednika Zagrebačkog odbojkaškog saveza, Dražena Franolića. Iako se, očigledno, dobro slagao s Dobrićem, ovaj međunarodni odbojkaški sudac, stavio je suđenje (vjerojatno i izdašne naknade na Europskim natjecanjima), ispred novog mandata. U borbu za taj položaj krenuli su predsjednik HAOK „Mladost”, Miroslav Pavlović, uz podršku goleme većine, 14, klubova, i Dean Kljajić, prilično uspješni predsjednik lokalnog O.K. Olimpik, kojeg su, uz njegov, podržavala svega 4 mala zagrebačka kluba i, radi neupitnog interesa, Udruga sudaca. Ali, i Zdeslav Barač, predsjednik HOK.
Samo dva dana prije izborne skupštine Zagrebačkog odbojkaškog Saveza, kada je raspored snaga svima bio jasan, Disciplinski sudac Hrvatskog odbojkaškog saveza, suspendirao je klubove i njihove čelnike koji, prema izračunu blagajnika, nisu podmirili sve račune saveza. U šumi klubova iz cijele Hrvatske je, pogađate, i HAVK „Mladost” i njen čelnik Miroslav Pavlović.
Međutim, do početka Skupštine Zagrebačkog odbojkaškog saveza, Hrvatski odbojkaški savez ne uspijeva realizirati propisanu dostavu odluke o suspenziji. Pavlović se natječe i pobjeđuje s 14 glasova za, i 6 protiv. Baraćev štićenik, Kljajić, čak nije imao ni dovoljan broj glasova za kandidaturu. O njegovoj popularnosti najbolje svjedoči činjenica kako ih nije uspio skupiti, iako mu je omogućeno da na samoj skupštini zamoli sudionike za potpis.
Nekoliko dana kasnije, Barač povlači jedini preostali potez. Suspendira Zagrebački odbojkaški savez, onemogućivši pritom organizaciju bilo kakvog odbojkaškog natjecanja u Zagrebu.
Ženska i muška ekipa „Mladosti” ovog časa ne mogu nastupati ni na jednom domaćem, ili međunarodnom natjecanju. Ostalim zagrebačkim klubovima iz nižih rangova natjecanja, Hrvatski odbojkaški savez je ponudio registraciju igrača izravno u Savezu. Namjera im je da nekoliko klubova, okupljenih oko Kljajića, registrira Udrugu s imenim Zagrebački odbojkaški savez i pokušaju putem te udruge preuzeti organizaciju svih gradskih natjecanja.
S obzirom da bi uživali podršku predsjednika HOS-a, jedini bi mogli organizirati natjecanja na kojima bi se pojavili delegati i suci (koje delegira i plaća isključivo nacionalni savez). Tako bi prisilili sve ostale klubove da im se priključe, pa očekuju da bi u konačnici i grad Zagreb preusmjerio milijune na njihov račun.
Iako smo u više navrata, o ratu za Zagreb, pokušali razgovarati sa Zdeslavom Baračem, on se oglušio o naše pozive i poruke.
Izabrani predsjednik Zagrebačkog odbojkaškog saveza, i predsjednik Mladosti, Miroslav Pavlović upozorava kako nije riječ samo o zagrebačkim milijunima, već je cilj i Mladost, za koju je Barač „ne jednom izjavio da on nema nikakvih problema sa gašenjem kluba”.
– Barač bez ikakvih skrupula uništava Mladost. Tijekom godina uspostavio je sustav samovlađa u odbojkaškom savezu, koji više nije savez klubova, već je postao savez komisija i klubova. Naime, Barač je izmislio model u kojem odluke, na skupštini, donose delegati koji putem Županijskih saveza predstavljaju klubove i predstavnici komisija odbojkaškog saveza. Još uvijek je, istina, nešto više predstavnika odbojkaške baze, ali je već 13 komisija, što je svjetski rekord za sportske saveze, a po Statutu ništa ne sprječava Barača da ih osnuje još toliko.
Pavlović smatra kako je dovođenjem sportskog direktora Darka Antunovića, koji se vratio u Hrvatsku nakon višegodišnje, vrlo uspješne, karijere u odbojkaškim institucijama Austrije, Mladost pokazala velike ambicije i namjeru europskog uzleta. Baraču to ne bi išlo u prilog iz više razloga, a najvažniji je što smatra kako bi ga jaka Mladost „rušila” s mjesta predsjednika HOS-a.
– Uostalom, sam razlog suspenzije je bez ikakvih zakonskih temelja. Mjesecima smo upozoravali Hrvatski odbojkaški savez kako klubovi nisu obveznici PDV-a, a oni su uporno izdavali račune s PDV-om. Dostavili smo im i Rješenje Područnog ureda Porezne uprave u Zagrebu kako HAVK „Mladost” nije obveznik PDV-a, i pisano tumačenje da ne moramo plaćati porez na dodanu vrijednost. Bez obzira na sve to, oni su nastavljali izdavati račune s PDV-om. Čak su inozemne račune za kotizacije sudjelovanja na natjecanjima, preračunali u Kune i dodavali PDV. Tako se skupilo 24 tisuće kuna koje je „Mladost” preplatila Savezu. Tražili smo da nam to vrate, „prebijajući” s novim računima. Njihov odgovor je suspenzija – kaže Pavlović.
Najzanimljivije je, kako ne postoji pravni put, niti viša instanca koja bi mogla poništiti ili potvrditi odluke Hrvatskog odbojkaškog saveza. Oštećenima ostaje jedino sudska bitka i moguća presuda, nakon godina prisilne sportske apstinencije, uništenih sportskih karijera i, vjerojatno, ugašenih klubova.
HAOK „Mladost”, jedna od perjanica hrvatskog sporta, već je prisiljena otkazati veliki međunarodni turnir, kojim je, krajem mjeseca, trebala biti proslavljena 70. godišnjica kluba. Potpuno je neizvjesno hoće li, u obje konkurencije, zaigrati na Prvenstvu Hrvatske, i ostalim natjecanjima u Hrvatskoj i u Europi, jer je HOS o suspenziji već obavijestio organizatore svih natjecanja.
– Osim Challenge Cupa – ispravlja predsjednik „Mladosti” – jer, po pravilima natjecanja, u slučaju odustajanja, iz bilo kojeg razloga, kaznu plaća nacionalni savez. Obzirom da je savez već ranije potvrdio prijavu „Mladosti”, morali bi platiti kaznu da smo odustali. Radi toga su „zaboravili” obavijestiti organizatore da smo suspendirani, uplatili su kotizaciju za „Mladost”, a zatim su nam, iako smo suspendirani i nemamo pravo nikakvih natjecanja, poslali i račun za uplaćenu kotizaciju. Time su najbolje pokazali koliko su njihove odluke ozbiljne, i kako ih donose.
Suspendiranoj Mladosti, Hrvatski odbojkaški savez je uplatio kotizaciju, a nakon toga poslao račun za plaćanje iznosa kotizacije. Time su vlastitu
odluku o suspenziji i zabrani nastupa proglasili ništavnom.
U Zagrebačkom sportskom Savezu ne žele komentirati poteze Hrvatskog odbojkaškog saveza.
S njima mi nemamo baš ništa – kaže glavni tajnik, Zdenko Antunović – tako smo i odgovorili na dopis koji su nam poslali.
Hoće li grad Zagreb financirati lokalne klubove u slučaju da će oni sudjelovati u natjecanjima, u organizaciji udruge koju podržava HOS?
– Zagrebački odbojkaški savez je jedan od osnivača Sportskog saveza grada Zagreba, i financiranje odbojkaškog sporta i cjelokupna odbojka na gradskoj razini ide isključivo putem njih. Klubovi koji su članovi Zagrebačkog odbojkaškog saveza, mogu računati na sve ono što im Statut i pravilnici osiguravaju. U slučaju da neće moći nastupati na natjecanjima, više biti razloga za njihovo financiranje natjecanja. Međutim, nikakvo preusmjeravanje novca na nekog drugog organizatora također ne dolazi u obzir. Sve dok postoje i rentabilno posluju, Zagrebački odbojkaški savez su naša jedina vrata u odbojku – zaključio je Antunović.
Kako će završiti rat za odbojkaški novac? Hoće li se itko omastiti? Ili ćemo na kraju samo pobrojati žrtve za koje nitko neće odgovarati?
Autor/izvor: Miroslav Hoffman; snimio Renato Branđolica

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here