Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Radionica dječjih radosti u punom pogonu

Radionica dječjih radosti u punom pogonu

1738
0

Autor:
Katarina Butković
[email protected]

Ljuljačke, vrtuljke, tobogane, klackalice, penjalice i ostale sprave s prvim sunčanim danima okupirali su mali Zagrepčani ne mareći što je temperatura zraka još zimska. U zanosu igre čak skidaju jakne, govoreći da im je vruće, na zaprepaštenje svojih roditelja. Da njihova igra bude sigurna, brinu se djelatnici Zrinjevca. U okviru održavanja zelenih površina brinu se o čak 467 dječjih igrališta. Cijele godine u posebnoj radionici, koja radi već pola stoljeća, izrađuju nove i popravljaju stare sprave, uz ostalu parkovnu opremu kao što su klupe i košarice. Ovih dana posebno je živo, jer proljeće je već pred vratima.

[singlepic id=112 w=320 h=225 float=left]Direktor Zrinjevca Igor Toljan kaže da su radionicu krstili imenom Radionica dječjih radosti, jer se mališani vesele svakoj obnovljenoj spravi. Naročito su im zanimljivi stari vrtuljci, pa ih zaposlenici te radionice s posebnom brigom uređuju, a izrade i pokoji novi po uzoru na stari. U sklopu radionice su i četiri servisna kombija uvijek spremna za izlazak na teren, da na licu mjesta otklone kvar. Sigurnost djece je na prvom mjestu. Ispod gotovo svih sprava, posebno na novim igralištima, postavljene su antitraumatske, gumirane podloge, koje u slučaju pada djeteta smanjuju opasnost od ozljede.

Sve više se koriste prirodni materijali – drvo, konop od jute itd. Prije proljeća kontroliraju se sva igrališta, a potom počinje zamjena potrganih dijelova, sjedalica, ručki, mreža, daskica i slično, bojenje sprava, čišćenje staza, opsjecanje rubnjaka itd. Ako su sprave dotrajale, zamjenjuju se novima.

Najviše muči i Zrinjevac i roditelje to što igrališta nemaju osiguranu službu čuvanja. Kad bi postojala, spriječio bi se ulazak nepoželjnih osoba, a tako i devastacija igrališta.

Trešnjevka – jug ima najviše dječjih igrališta
Od 467 dječjih igrališta, najviše ih je u četvrti Trešnjevka – jug, 68, Novi Zagreb – istok ima ih 52, Novi Zagreb – zapad 50, Trnje 45, kao i Peščenica, Stenjevac 37, Maksimir 26, Gornja Dubrava 25, Podsused-Vrapče i Donji grad 22, Trešnjevka – sjever 20, Sesvete 16, Črnomerec 12, Gornji grad 11, Donja Dubrava 10 i Podsljeme šest.

Svake godine gradske četvrti planiraju gradnju novih ili dopunu starih dječjih i sportskih igrališta. Njihova vrijednost kreće se od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o površini, vrsti te kvaliteti sprava i ostale opreme. Veća i poznatija dječja igrališta su na Boćarskom domu i na Bundeku, gdje su po dva igrališta, za manju i veću djecu. Najnovija su igralište u Brezju i u naselju Sopnica-Jelkovec, gdje su ugrađene moderne kombinirane sprave na kojima djeca imaju više mogućnosti za igru. Igralište na Boćarskom staro je već 10 godina pa se stalno ugrađuju nove sprave i popravljaju stare.