Početna Vijesti Kultura Prva izložba nagrađivanog Dalibora Talajića

Prva izložba nagrađivanog Dalibora Talajića

661
0

Foto: Dalibor TalajićNa prvom katu kina Europa sutra u 19 sati se otvara sedma izložba fotografija u sklopu programa Puni krug na kojoj će se predstaviti fotograf Dalibor Talajić.

Dalibor Talajić rođen je 1973. godine u Rijeci, a trenutno živi i radi u Rovinju. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Bolonji 1999. godine što je ostavilo vidljivi trag na njegovom fotografskom stvaralaštvu. U početku, kao akademskog slikara, fotografija ga nije nimalo interesirala. No, spletom poslovnih okolnosti u 2001. počinje fotografirati. Danas, devet godina poslije, fotografija je Talajiću u potpunosti nadomjestila ulogu koju je u njegovom životu dotad držalo slikarstvo. Motivi su mu najčešće svakodnevica malih istarskih gradova i mjesta: ribari, brodovi, gradske siluete, prolaznici, starosjedioci.

K tome, Talajić se bavi i koncertnom fotografijom pa su protagonisti njegovih radova često veliki glazbeni umjetnici poput B.B. Kinga, Kimmo Pohjonena, Gibonnija i Miroslava Tadića.  Upravo za takve fotografije dobio je i nekoliko inozemnih priznanja poput Lumix Award 2010 i International Photography Award 2010, a njegova fotografija Isabelino treće oko uvrštena je u 1x.com-ov Photobook 2010. Iako je dosad sudjelovao na mnogo fotografskih festivala i bijenala, Daliboru je ovo prva samostalna izložba.

Foto: Dalibor TalajićPuni krug je program zaokružene podrške hrvatskim fotografima, kojeg je pokrenuo online fotografski časopis Blur magazine u suradnji s kinom Europa. Kroz njega se odabranim autorima omogućuje samostalna izložba u centru Zagreba bez ikakvih troškova. Cilj projekta je prezentacija hrvatskih fotografa koji se ističu kvalitetom svojih radova, ali su nedovoljno predstavljeni u javnosti, te na ovaj način podržati lokalnu fotografsku scenu.

Izložba se može razgledati do 5. prosinca 2010.