Početna Moj Zagreb Novosti Prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti

Prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti

760
0

Tridesetak studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (FPZ) danas, 2. listopada prosvjedovalo je ispred Fakulteta tražeći mogućnost nastavka studiranja po predbolonjskom sustavu po kojem su i upisali studij.

Noseći parole “Dajem bubreg za semestar!”, “Čovjek sam mlad, studiram uz rad!”, “Oktobarska revolucija?”, studenti od Vijeća FPZ-a tražili su da im se za još jedan semestar produlji rok za završetak studija po predbolonjskom sustavu, a ne da im se od 31. listopada nastavak studija uvjetuje prebacivanjem na bolonjski sustav studiranja.

Dekan FPZ Nenad Zakošek novinarima je iznio stav uprave i vijeća Fakulteta da se više ne može osigurati minimum kvalitete studiranja na stari način, jer je, kao što je kazao, prošlo previše vremena i zbog toga opada razina znanja na ispitima. Rekao je da će studentima ponuditi prelazak na bolonjski sustav studiranja, a o financijskom aspektu te odluke se još može raspravljati.

Na primjedbu studenata da je većina fakulteta izašla u susret svojim predbolonjskim studentima, dekan je odgovorio da su više puta produljivali rok studiranja te da je, po informacijama iz zagrebačkog Sveučilišta, trećina fakulteta produljila rokove, a dvije trećine nisu.

“Stav fakultetskog Vijeća i moj osobni je da više nema smisla produljivati rok, a meni je jako važno kako će se o tome postaviti vodstvo Sveučilišta”, kazao je Zakošek.

Studentica Ružarija Jelena Čičak kazala je da je većina fakulteta riješila problem studenata koji studiraju po predbolonjskom sustavu i produljila im rok studiranja, osim FPZ-a i dodala kako ne znaju kako će se izvršiti njihov prelazak na bolonjski sustav studiranja, jer, kako je rekla, to nije zakonski točno regulirano. “Mi ne znamo koliko ETSC bodova imamo, što nas čeka, gdje ćemo završiti”, naglasila je.

Studenti FPZ-a su pred zgradom Fakulteta prosvjedovali i prošli tjedan, a kako su rekli, do sada nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve. Danas su oni predali i molbu da na dnevni red slijedeće sjednice fakultetskog vijeća uvrste njihov problem.

Kako doznajemo, od 130 studenata predbolonjskog sustava njih 30-ak treba položiti samo jedan ispit, njih 40-ak ima još dva ili više ispita, dok ostali imaju samo obranu diplomskog rada. No prebacivanje na bolonjski sustav, uz produljenje vremena studiranja, nije jedini proglem koji studenti na ovaj način ističu. Naime, njihovo produljeno studiranje poskupjelo je i cijenu studija sa sadašnjih 1650 kuna na 4200 kuna.