Početna ZG vodič Izleti, obilasci Program spreman za veliki Samoborski fašnik

Program spreman za veliki Samoborski fašnik

865
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

fašnički likovi (Foto: Samoborski fašnik)Jubilarni, 185. samoborski fašnik počinje za 10 dana, 26. veljače i potrajat će 10 dana, do utorka 8. ožujka.

Tradicionalna ceremonija otvaranja Fašnika, preuzimanja ključeva Grada i proglašenja Slobodne Fašničke Republike započet će u subotu, 26. veljače u podne, a ne kao do sada petkom uvečer.

– Željeli smo omogućiti što većem broju posjetitelja, pogotovo djece, da sudjeluju u ovim atraktivnim događanjima,- rekla je zamjenica direktorice Turističke zajednice grada Samobora, Marijana Obad Slamar. I ove je godine Turistička zajednica organizator Fašnika.

Fašnički politički vremeplov

Bogat program ovogodišnjeg Samoborskog fašnika najavili su novinarima u svom već prepoznatljivo satiričko – šaljivom tonu, simboli Samoborskog fašnika, fašnički likovi Princ Fašnik, Sraka,  Fiškal i Sudec. Oni će, uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Samobora i cijele Hrvatske, ove godine strelice svojih satiričkih poruka odapinjati na temu “Fašnički politički vremeplov” na velikoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

Fašnička srakovlada poziva sve željne dobre zabave da se maskiraju i tamo nastupe, jer svake će večeri oba vikenda biti izbor najboljih maski, za koje su osigurane vrijedne nagrade te koncerti poznatih bendova kao što su TBF i Urban &4.

Osim toga, svih 14 mjesnih odbora koji nastupaju na Fašniku, utaborit će se u Livadićevoj ulici te se i tamo natjecati u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, a KUD-ovi i ulični zabavljači predstavit će se tamo na svom Etnocestu. Na velikoj pozornici nastupat će i brojni zabavljači i plesači, a svake večeri nakon izbora najboljih maski od 21 sat slijedi i koncert.

Dječji i Halternativni fašnik

Besplatan prilog u Večernjaku
Godišnje izdanje samoborskog satiričkog lista „Sraka“ i „Ričeta iz samoborske kuhinje“ Ogranka Matice hrvatske Samobor izlazi kao besplatan prilog Večernjem listu ove subote, 19. veljače. Također je najavljeno predstavljanje prve fotomonografije Fašnika u Samoborskom muzeju.

Drugog će vikenda Samoborskog fašnika biti organiziran tradicionalni Dječji fašnik, uz povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina na velikoj pozornici i  zabavni Srakotrk, a za djecu će se tijekom cijelog Fašnika  odvijati svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina.

s konferencije za novinare (Foto: Samoborski fašnik)

Poseban, Halternativni fašnik organiziran je za mlade kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici, gdje će oba vikenda od 21 sat uvečer pa do 4 ujutro održavati nastupi DJ-eva i koncerti, a sve će završiti velikim koncertom Leta 3 u utorak.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom od 21 sat.

Nagrade zlatnih sponzora

plakat Samoborskog fašnika (Foto: Samoborski fašnik)Za fašnik je spremna i glavna nagrada za posjetitelje – automobil Ford Focus koji je osigurao zlatni sponzor, tvrtka Grand Auto. Zlatni sponzor Coca Cola Hrvatska imat će zabavni program u šatoru Coca Cola New Orleans gdje će se na temu južnjačke utjehe posjetitelji moći “utješiti” vikendom od 20 sati.

Zagrebačka pivovara tradicionalno osigurava dotok Ožujskog piva Samoborskom fašniku.

Fašnik na Facebooku omogućit će članovima da pomoću posebne aplikacije na fan pageu objavljuju svoje maskirane fotografije, glasaju i osvajaju vrijedne nagrade.

PROGRAM 185. SAMOBORSKOG FAŠNIKA