Početna Moj Zagreb Novosti Program Papinog boravka i upute vjernicima

Program Papinog boravka i upute vjernicima

888
0

Papa Benedikt XVI (Foto: Zagrebačka nadbiskupija)Predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski uputio je u ime Odbora upute svećenicima i vjernicima za sudjelovanje na slavljima s Papom.

Odbor potiče i poziva sve vjernike koji žele sudjelovati na slavljima s Papom da se prijave svojim svećenicima kako bi od njih dobili besplatne ulaznice za ulazak na prostor slavlja, a svećenici će dobiti dovoljno ulaznica, tako da će ih moći podijeliti svima koji se – makar i posljednji dan – jave za sudjelovanje na misnom slavlju na hipodromu.

Vezano uz prijave mladih za molitveno bdjenje na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu 4. lipnja, dosad se mnogo mladih javilo za to slavlje tako da će Trg bana Jelačića biti popunjen mladim vjernicima. Budući da ima još znatan broj onih koji žele sudjelovati, mogu doći na trg pred zagrebačkom katedralom. Ondje će biti postavljen video zid i razglas, tako da će svi vjernici u svemu sudjelovati kao i na Trgu bana Jelačića, a nakon bdjenja Papa će u papamobilu proći Kaptolom pa će ga svi ondje okupljeni moći vidjeti i izbliza.

Za sudjelovanje na bdjenju na trgu pred katedralom nisu potrebne ulaznice i mogu doći svi koji žele moliti sa Svetim Ocem.

Službeni program Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži započinje u 16,30 sati, a u taj program se oko 19,30 uključuje Papa. Zajedno s njime mladi vjernici će moliti, on će im uputiti prikladne riječi ohrabrenja, vjere i poticaja.

Što se tiče sudjelovanja vjernika na misnom slavlju na hipodromu u nedjelju 5. lipnja, Odbor poziva vjernike da se prijave čim prije, uz napomenu da ni oni koji zadnji dođu neće biti odbijeni jer svi koji to žele mogu doći na misu s Papom. Na hipodrom će se moći ulaziti već od pola noći, od 3 sata počinje pretprogram ispunjen molitvama, pjesmama i meditativnim tekstovima. Iz Odbora preporučuju da do 8 sati svi vjernici budu na svojim mjestima.

Preporučuje se vjernicima da ponesu sa sobom neko pokrivalo za glavu za slučaj jakog sunca i da za slučaj kiše nabave kišne kabanice, najbolje su one za jednokratnu uporabu. Smiju sa sobom ponijeti hranu koja nije podložna brzom kvarenju, a vodu smiju nositi u prozirnim plastičnim bocama.

Nije dopušteno unositi alkohol, metalne predmete, oružje, staklene boce, kišobrane i sve ono čime bi se mogla nekome nanijeti ozljeda. Takve predmete policija će na ulazu u štićeni prostor oduzimati. Osim natpisa župa ili skupina nije dopušteno unositi druge transparente i isticati ih za vrijeme misnog slavlja. Nije dopušteno dolaziti pod utjecajem alkohola.

Što se tiče prijevoza, organizira ga svaka župa ili dekanat, ili nad/biskupija za sebe. Odbor poziva vjernike grada Zagreba da što više dolaze pješice što se osobito odnosi na Novi Zagreb, kao i bližu okolicu hipodroma. Autobusi ZET-a, kao i tramvaji vozit će u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, kao u vrijeme radnog dana.

Odbor također poziva vjernike da nakon što policija objavi kojim će ulicama i u koje vrijeme Papa proći u papamobilu, iziđu na ulice i da svojom nazočnošću pozdrave dragoga gosta te i na taj način zahvale na njegovom dolasku i ohrabrenju koje nam pruža.

PROGRAM PAPINOG BORAVKA

4. lipnja, subota

 • 9.30 – Papin će zrakoplov iz međunarodne zračne luke Leonardo da Vinci u Rimu poletjeti za Zagreb;
 • 11.00 – Predviđen dolazak u zagrebačku zračnu luku Pleso. Tijekom svečanosti dobrodošlice u zračnoj luci Papa će održati svoj prvi govor;
 • 12.15 – Posjet predsjedniku Republike Hrvatske u Uredu predsjednika u Zagrebu. Nakon toga u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu Benedikt XVI. primit će predsjednicu Vlade Republike Hrvatske;
 • 14.00 – Objed s članovima pratnje, također u Apostolskoj nuncijaturi;
 • 18.15 – Susret Pape s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu;
 • 19.30 – Bdijenje s mladima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

5. lipnja, nedjelja

 • 10.00 – Misa na zagrebačkom Hipodromu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i na kraju mise Papa će predvoditi molitvu Kraljice neba;
 • 14.00 – Objed s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima Papine pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu;
 • 17.00 – Papa će slaviti Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu;
 • 18.15 – Posjet Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu;
 • 19.15 – Svečanost oproštaja u zračnoj luci Pleso u Zagrebu;
 • 19.45 – Polazak Papina zrakoplova iz zagrebačke zračne luke;
 • 21.15 – Dolazak u Rim.

(Online-Zagreb.hr / www.zg-nadbiskupija.hr /Hina)